latinica  ћирилица
10/05/2021 |  19:10 ⇒ 11/05/2021 | 07:38 | Аутор: РТРС

Народна скупштина о покретању иницијативе за разговор о будућности БиХ (ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине Републике Срспке сутра ће на приједлог Клуба посланика СНСД-а разматрати покретање иницијативе за разговор и дијалог између Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ. Док владајући блок поручује да је ово кључни политички моменат да се све политичке партије јединствено боре за Српску и њене надлежности, из опозиције поручују - неће подржати иницијативу СНСД-а.
Народна скупштина - Фото: РТРС
Народна скупштинаФото: РТРС

Да је разговор о будућности нужан, сигнале шаљу и међународни фактор и Европска унија са јасном поруком да је оваква, нефунционална БиХ неодржива. Зато је СНСД поднио иницијативу за дијалог између Републике Срспке и Федерације, као страна потписница Дејтонског мировног споразума, каже шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић. Очекује да се на сутрашњој сједници води конструктивна расправа.

- Дошло је до прекрајања Дејтонског спотазума и до одузимања пуно надлежности Републици Српској. Мислим да овом иницијативом требамо да разговарамо, шта и како даље. Очекујемо да НСРС предложимо одређене закључке и да на неки начин усмјеримо иницијативу према предсједнику Републике Српске од кога ћемо очекивати да формира тим за преговоре са Федерацијом - нагласио је Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

За ПДП разговори о будућности БиХ су "билдање СНСД-ових политичких мишића", а за СДС иницијатива осуђена на пропаст.

- СДС јесте за договоре на нивоу БиХ, али не на начин како то жели да презентује и да уради СНСД. Република Срспка тренутно није ни економски, ни социјални ни демографски спремна за било какву врсту озбиљних разговора на ту тему и зато нећемо подржати разговоре - истакао је Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Ненад Вуковић, замјеник предсједника ПДП-а, наглашава да је на сцени поновно "билдање политичких мишића" .

-Причом о националним темама како то СНСД активно ради већ петнаестак година и очигледно је да се активно припрема за опште изборе 2022. године - рекао је Вуковић.

Умјесто да разумију државну политику, у опозицији 15 година чекају власт и чувају фотеље, одговара СНСД-ов Игор Жунић. Сматра да опозицији није јасна важност политичког тренутка у којем будућност БиХ, овакве каква је сада, није извјесна.

- Концепт државне политике је најважнији за Српску. Они базирају на ситним стварима које су везане за изборе 2022. годину, То је до њих, али ја сам сигуран да ће грађани препознати политичку мудрост коју ми имамо у овом тренутку и сигурно осудити оне који не желе да прихвате овакав дијалог - додао је Жунић.

Некадашњи предсједник Народне скупштине Драган Калинић поставља питање која су то комфорна обећања за будућност дата опозицији од иностраних покровитеља и домаћих унитариста како би опструисали логичан процес разговара о будућности сада подобро мутиране БиХ.

-Опортунизам, односно политички кукавичлук пред темама које су се отвориле протеклих недеља показују да су опозиционе странке више окренуте калкулисању него што су спремне да на овом, рекао бих историјском раскршћу за БиХ и Српску заузму јединствен став са владајућим странкама - наглашава Калинић.

За Калинића је невјероватно равнодушност опозиције, да прелази преко изјава неких страних дипломата о томе да је "изворни Дејтонски споразум ретроградан" и да треба стварати "Велику Босну" али и преко оптужби високог представника на рачун политичког руководства Српске у готово сваком извјештају пред Савјетом безбједности УН.

Са или без опозиције, каже Калинић владајућа коалиција има довољно гласова да подржи иницијативу предсједника СНСД-а Милорада Додика за отварање преговора о будућности БиХ са релевантним саговорницима из Федерације.