latinica  ћирилица
10/05/2021 |  19:19 | Аутор: СРНА

Борељ: БиХ ову годину да искористи за убрзање реформи

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да су се министри спољних послова ЕУ сагласили да БиХ ову годину треба да искористи за убрзање изборних и уставних реформи.
Жозеп Борељ - Фото: СРНА
Жозеп БорељФото: СРНА

Борељ је рекао на конференцији за новинаре, након састанка шефова дипломатије ЕУ, да ће Брисел те напоре подржавати свакодневним ангажовањем специјалног представника ЕУ у БиХ.

Он је навео да Брисел снажно подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ.

Након стратешке дебате шефова европских дипломатија о Западном Балкану, Борељ је рекао да су се сагласили да је Западни Балкан регион од геостратешке важности за ЕУ и да посвећеност блока том региону треба да буде видљива.

Према његовим ријечима, данашња порука министара спољних послова је јасна, а то је европска перспектива за цијели регион.

- Током дискусије постигнут је договор да западни Балкан треба да убрза своје реформе на путу ка ЕУ и да ојача позитиван и конструктиван дијалог - истакао је Борељ.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност најавио је да ће сљедеће седмице организовати традиционалну вечеру за лидере Западног Балкана у Бриселу.

- На вечери ћемо размотрити политичку ситуацију на западном Балкану, који је велики геополитички проблем. Регион је дио проблема и дио рјешења. Морамо да га сагледамо из геополитичког угла и то ћемо урадити сљедеће недјеље са свим лидерима са западног Балкана - рекао је Борељ.

Он је најавио да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен прије краја јуна, јер је нова власт у Приштини тражила додатно вријеме да се упозна са ситуацијом из претходних рунда дијалога.

- Не можемо да одемо на одморе без наставка дијалога. Договорили смо се да прије краја јуна имамо нови састанак. Надам се да ће до тада имати све потребне информације и да ће доћи припремљени у Брисел - поручио је Борељ.

Шефови дипломатије ЕУ су закључили да Србија и Црна Гора морају брже да напредују у својим приступним процесима, али да у овом тренутку нема конкретних информација о могућности отварања нових поглавља са Србијом у јуну.