latinica  ћирилица
10/05/2021 |  19:43 | Аутор: СРНА

Ванредне консултације Савјета безбједности

Савјет безбједности УН одржава ванредне консултације због ескалације насиља у источном дијелу Јерусалима и разматра нацрт саопштења у којем се позива на уздржаност.
Уједињене нације - Фото: илустрација
Уједињене нацијеФото: илустрација

У нацрту саопштења од Израела се тражи да престане са деложацијама Палестинаца и позива на поштовање "историјског статуса кво на вјерски важним локацијама".

Ирски амбасадор у УН Џералдина Бирн Нејсон изјавила је да Савјет безбједности треба да се хитно огласи и "изразила наду да ће то бити данас".

Дипломате из Савјета безбједности истичу да је свих 15 чланица изразило забринутост због насиља, док САД сматрају да саопштење неће бити од користи, али да су се сагласиле са расправом јер остали сматрају да се мора реаговати.

У нацрту саопштења у који је увид имала Агенција АП, Савјет безбједности УН изражава озбиљну забринутост због ескалације тензија и насиља на Западној обали, укључујући источки дио Јерусалима.

У саопштењу је изражена забринутост због могућих деложација палестинских породица из насеља Шеик Џара и Силван на истоку Јерусалима.

Више стотина Палестинаца током викенда и јутрос сукобило се са израелском полицијом код џамије Ал Акса због евентуалне деложације палестинских породица из насеља на истоку Јерусалима.

Милитантна организација Хамас извела је данас ракетне нападе на Јерусалим пар минута након истека рока који је одредила за повлачење израелских снага из комплекса џамије Ал Акса.

Израелске безбједносне снаге гађале су потом положаје Хамаса у Појасу Газе.