latinica  ћирилица
10/05/2021 |  19:49 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Одговор Инцку у форми закључка посланичких клубова

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ће парламент у форми закључка одговорити на писмо високог представника Валентина Инцка којим је затражено поништавање повеља додијељених одређеним лицима.
Недељко Чубриловић - Фото: ТАНЈУГ
Недељко ЧубриловићФото: ТАНЈУГ

- Ми смо уложили доста труда да адекватно уважимо то писмо, без обзира што мислимо да није упућено на праву адресу, да га размотримо из свих аспеката - рекао је Чубриловић.

Он је објаснио да ће коначан одговор бити на Народној скупштини Републике Српске у форми закључка и да ће то бити став посланичких клубова који ће бити упућен високом представнику.

- Мислим да су јавност и посланици превише времена и труда потрошили и да се превише значаја дало таквом писму. Мислим да ово није требало никоме, ни високом представнику, ни нама посланицима и руководству Народне скупштине - оцијенио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, од предсједника и шефова клубова посланика Инцко је тражио да се изјасне о нечему што је било прије пет година.

- Врло је упитно да ли високи представник може Народној скупштини на тај начин да ствара обавезе и мислим да је Народна скупштина Републике Српске погрешна адреса за такво питање - навео је Чубриловић за БХТ.

Он је истакао да се Народна скупштина никада није бавила темом додјеле повеља ни коме ће бити додијељене, него је то било питање посебно формираног ад хок тијела за обиљежавање годишњице Народне скупштине Републике Српске.

Одговарајући на питање за шта ће гласати и да ли треба да буду одузете повеље, Чубриловић је рекао да није битно шта мисли он, већ да је битан став Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је истакао да не види разлога да би могао бити санкционисан и зашто би предсједник Народне скупштине Републике Српске био одговорнији од свих осталих који учествују у креирању одлука и закључака.

- Зашто бих се плашио санкција, и то је за људе - закључио је Чубриловић.

Разматрање писма високог представника у БиХ упућеног предсједнику Народне скупштине и клубовима посланика у Народној скупштини Републике Српске једна је од преосталих тачака сутрашњег наставка сједнице Народне скупштине Српске.