latinica  ћирилица
10/05/2021 |  20:42 ⇒ 20:45 | Аутор: СРНА

Правовремене реакције Српске на пандемију

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да Српска, у поређењу са појединим земљама ЕУ, може бити задовољна реакцијом на пандемију вируса корона.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Српска и БиХ "временски оштећени" неспретном реакцијом ЕУ

Наводећи да су институције Српске, укључујући и Народну скупштину, правовремено реаговале на пандемију вируса корона, Чубриловић је рекао да су Српска и БиХ "временски оштећени" неспретном реакцијом ЕУ када је у питању испорука плаћених вакцина.

Када је у питању одржавање билатералне војне вјежбе Оружаних снага БиХ и војске САД, Чубриловић је рекао да је без обзира на став Републике Српске о војној неутралности чињеница да је НАТО од рата присутан на простору БиХ.

- Многе земље које имају или преферирају војну неутралност сарађују са војном алијансом - рекао је Чубриловић и навео примјер Србије.

Он је констатовао да не види ништа спорно о одржавању заједничке војне вјежбе ако су добре и коректне намјере, истичући да то не би добродошло ако би имало за циљ посљедице по неки од ентитета или народа.

Чубриловић је поновио свој ранији став да је укидање Војске Републике Српске и оснивање Оружаних снага БиХ било грешка.

- Ми сад имамо три парадна пука, немамо војске, немамо оружане силе. Пукови међусобно сарађују на начин како се мора, нема ту заједништва, не видим перспективе - рекао је предсједник Народне скупштине Српске за БХТ.

Када је у питању обиљежавање Дана побједе над фашизмом, 9. маја, Чубриловић је истакао да је српски народ дао велики допринос тој побједи.

- Бојим се да је то само војничка побједа, али да идеологија није побијеђена до краја - рекао је Чубриловић.

Упитан о најави СДА за покретање иницијативе за преиспитивање назива Републике Српске, предсједник Народне скупштине Српске упозорио је да се у таквој атмосфери не може напријед.

- Наравно да имамо право да будемо поносни на 9. јануар и оно што је српски народ изборио као свој статус унутар БиХ - рекао је Чубриловић, истичући да је 9. јануар историјска чињеница.

Он је додао да се не оспорава обиљежавање Дана Републике Српске, али да се оспорава датум.

- А рођендан се не бира, то је историјска чињеница која се десила тог дана. И то ће остати да се обиљежава док је Републике Српске и док је овакве организације унутар БиХ - поручио је Чубриловић.

Говорећи о односима са сусједним земљама, посебно Хрватском и Србијом, Чубриловић је нагласио да постоји коректност званичника ових земаља које су потписнице Дејтонског споразума, али да би било добро да и БиХ уважава своје сусједе.

- БиХ је угрожена од политике дијела бошњачких интелектуалаца, њихових изјава и изазова који не приличе интелектуалној елити - закључио је Чубриловић.