latinica  ћирилица
11/05/2021 |  07:37 ⇒ 07:38 | Аутор: СРНА

Салвадор Дали - генијални ексцентрик

Шпански сликар Салвадор Дали /1904-1989/, ексцентрик високог стила, један од највећих сликара 20. вијека који је уздрмао темеље сликарства, рођен је на данашњи дан 1904. године.
Салвадор Дали  (илустрација) -
Салвадор Дали (илустрација)

Прошао је кроз фазе футуризма, кубизма и апстрактног рационализма, да би се приклонио надреализму, увијек са цртежом изведеним до перфекције.

Сликао је ирационалан и фантастичан свијет снова и халуцинација.

Тридесетих година насликао је дјела која су изазвала шок: "Велики мастурбатор", "Горућа жирафа", "Предосјећај грађанског рата"...

Радио је и као костимограф и сценограф у филмовима земљака Луиса Буњуела "Андалузијски пас" и "Златно доба". Написао је аутобиографско дјело "Тајни живот Салвадора Далија".

Дали је један од најзначајнијих умјетника 20. вијека, а често га називају и великим мајстором надреализма. Његова умјетничка дјела показала су да је он један од најкреативнијих сликара свог времена.

Далијева честа тематика је свијет простора, пијанства, грознице и религије.

Овај славни сликар је читавог живота вјеровао у своју посебност. Једни су га сматрали генијем, док су други говорили о њему као поремећеном егоцентрику, чија дјела немају никакву вриједност.

Мада су га шпански ликовни критичари сматрали за надобудног и неталентованог шарлатана, популарност и продајна цијена његових дјела непрестано су расли.

Данас, свјетски колекционари плаћају милионе долара како би у својој колекцији имали бар једну Далијеву слику.

Оно што Далија издваја од осталих умјетника и што га чини посебним јесте његова необична личност. Био је геније на граници лудила. Његове карактерне особине, егоцентричност, депресивност и мазохизам јасно се виде у његовим дјелима.