latinica  ћирилица
11/05/2021 |  09:34 ⇒ 09:38 | Аутор: СРНА

Мање брачних проблема, а више у односима родитеља и дјеце

Приједорски Центар за социјални рад у прошлој години евидентирао је мањи број захтјева за посредовање у брачним или родитељским односима, али већи број захтјева за уређивање личних односа родитеља и дјеце, нарочито усљед пандемије.
Нарушени породични односи (фото: shutterstock.com) -
Нарушени породични односи (фото: shutterstock.com)

- Проблематика личне и породичне природе супружника и родитеља се из годину у годину усложњава и поприма нове манифестне облике, што указује на нужност увођења специјалистичког приступа, мјера и програма превентивног дјеловања и интервенисања у породичне заједнице које су у ризику од прекида - наводи се у извјештају о раду Центра за 2020. годину.

Стручњаци Центра за социјални рад сматрају да су, осим законом и систематизацијом уређеног дјелокруга рада, потребни и програми едукације и припреме младих парова за брачни и породични живот, односно предбрачно савјетовалиште, као и услуге савјетовања и терапија у брачно-партнерским кризама, медијације у поступцима развода брака, те процјене и вјештачења при повјери дјеце.

- Потребни су и рад на реконструкцији нарушених односа између родитеља и дјеце послије развода, те психосоцијална подршка дјеци током и након окончавања развода брака родитеља ради прилагођавања и функционисања у новонасталим околностима живота - наводи се у извјештају.

Укупан број породица са поремећеним породичним односима на евиденцији Центра за социјални рад Приједор у 2018. години био је 140, у 2019. 119, а лани 102.

Број захтјева за уређење одржавања личних односа са дјецом у 2018. и 2019. износио је по 24, а лани 28, гдје је 21 захтјев ријешен споразумом, а седам рјешењем Центра.

Од укупно 117 дјеце, 86 повјерено је мајци, 26 оцу, трећем лицу троје, а двоје на заједничку и подијељену бригу и старање.

У 2018. години разведена су 73 брака гдје су дјеца малољетна, у 2019. 54, а лани 58.

Број прекинутих ванбрачних заједница гдје су дјеца малољетна у посљедње три године је у паду - 46, 39, па 29. /крај/кп/вј