latinica  ћирилица
11/05/2021 |  10:03 ⇒ 12:26 | Аутор: Глас Српске

Квадрат у центру Бањалуке 3.000 КМ

Неизвјесност због вируса корона није много утицала на одлуке грађана приликом избора некретнине у Српској па је тако и ове године, упркос вишој цијени квадрата и изазовима у вријеме пандемије, настављена потражња за тек завршеним становима.
Станови Бањалука - Фото: РТРС
Станови БањалукаФото: РТРС

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, број продатих завршених нових станова у Српској у првом тромјесечју ове године већи је у односу на исти период лани за 0,6 одсто. Просјечна цијена продатих нових станова у првом тромјесечју ове године у односу на јануар - март лани виша је, израчунали су статистичари, за 12,5 одсто.

- У прва три мјесеца ове године продата су 363 нова стана у Српској - казали су у Републичком заводу за статистику.

Иако су цијене нових станова у протеклих неколико мјесеци у порасту, а пандемија не јењава, продавци некретнина истичу да имају пуне руке посла.

Директор бањалучке агенције за некретнине Ремакс Драган Милановић каже да се у мјестима попут Бањалуке, Требиња, Бијељине, али и Јахорине константно повећава број градилишта, али и цијена квадрата.

- Цијене нових станова, које не престају да расту, најбољи су показатељ колика је потражња. Свака нова ламела, на примјер у Бањалуци, буде скупља од 50 до 100 марака по квадрату - рекао је Милановић.

Кад више не буде потражње за новим становима, додао је он, и цијене ће почети падати.

- Јуче смо добили обавјештење једног клијента о повећању цијена нових станова. У градском језгру Бањалуке цијене новог квадрата сада се крећу око 3.000 КМ - истакао је Милановић.

Према његовим ријечима, посљедњих година потражња за новим становима добија примат.

Власница агенције Сим некретнине из Бијељине Јована Деспотовић каже да је, узимајући у обзир тренутну ситуацију, задовољна продајом нових станова.

- Највише траже нове станове, односно у изградњи. Много боље иду од старих станова, јер је цијена готово иста. Цијена квадрата у станоградњи прати ону у новоградњи - казала је Деспотовићева.

Изградња зграде на подручју Семберије и не почне, а станови, како каже Деспотовићева, већ буду резервисани.

- Најјефтинији квадрат у новоградњи код нас кошта 1.500 КМ. И то није у центру града, гдје цијена достиже и 2.000 КМ по квадрату - истакла је Деспотовићева.

Извршни директор Удружења грађана "ОАЗА" Требиње Недјељка - Нешка Илијић каже да су станови у овом дијелу Српске најскупљи те да упркос томе иду као алва.

- Требиње је туристичко мјесто, због чега нови станови иду као на траци. Најмање их купују Требињци, а и они који се на то одлуче, пазаре да би их изнајмили туристима и тако зарадили коју марку - казала је Илијићева.

Према подацима Републичког завода за статистику, произвођачке цијене у станоградњи у Српској у првом тромјесечју ове године у поређењу са четвртим тромјесечјем лани више су за 1,8 одсто. Посматрано према врсти грађевинских радова, у истом периоду, цијене машинско-инсталационих радова ниже су за 0,1 одсто.

- Истовремено, цијене електроинсталационих радова више су за 0,9 одсто. За водоинсталатерске и канализационе радове потребно издвојити више новца за 1,4 одсто него у истом периоду лани, док су цијене архитектонских и конструкционих радова више за 2,0 одсто - подаци су завода.