latinica  ћирилица
11/05/2021 |  10:36 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

За долазак дјеце са Космета потребно одобрење Штаба за ванредне ситуације

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов рекао је Срни да долазак дјеце у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" зависи сагласности Републичког штаба за ванредне ситуације и Штаба за спасавање Брчко дистрикта због пандемије вируса корона, којима ће до краја мјесеца упутити молбе.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

Арлов је рекао да ће од Министарства безбједности у Савјету министара добити дозволу за улазак под посебним условима за 579 дјеце, у пратњи 54 просвјетна радника, планиран 19. и 20. јуна, али само уколико штабови Републике Српске и Брчко дистрикта дају дозволу.

Он је изразио наду да ће добити сагласност да реализују девети по реду пројекат, који прошле године није одржан ради пандемије.

- Одлучили смо да нећемо организовати централни дочек да би спријечили велика окупљања и свих 14 аутобуса биће усмјерено према домаћинима. Поштоваћемо мјере, јер нам долазе дјеца од 10 до 15 година. Дјеца ће, као и сваке године, обавити љекарске прегледе прије поласка, а просвјетни радници су по нашим информацијама вакцинисани - рекао је Арлов.

Навео је да га посебно радује што је српска заједница у Мостару изразила жељу да од наредне године учествује у овом великом пројекту, те подсјетио ове године учествују Приједор, Градишка, Челинац, Прњавор, Станари, Добој, Шамац, Брод, Бијељина, Милићи, Вишеград, Источно Ново Сарајево, Требиње и Брчко.

Арлов је истакао да је ово значајан пројекат у региону који је до сад са Косова и Метохије у Републику Српску довео око 4.500 српске дјеце у пратњи око 400 просвјетних радника.

Пројекат подржава Министарство просвјете и културе, Министарство породице омладине и спорта и Влада Републике Српске, а у јуну су посредством Одбора предвиђена братимљења неколико основних школа и општина Космета и Српске.