latinica  ћирилица
11/05/2021 |  11:30 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Клокић: Програм интегрисања БиХ у ЕУ донијети консензусом

Министар за еврпске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да методологија на основу које ће бити израђен програм интегрисања БиХ у ЕУ треба бити израђена у складу са принципима којим је утврђен систем координације европских интеграција у БиХ и доношење свих одлука консензусом.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске информацију обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ, са прегледом мјера и активности реализованих прошле године, Клокић је појаснио да то подразумијева учешће свих нивоа власти у свим фазама израде програма интегрисања, као и доношења свих одлука консензусом.

- Примјена ових принципа онемогућава прегласавање и доношења одлука са којима нису сагласни сви нивои власти у БиХ - истакао је Клокић.

Он је подсјетио да је Комисија за европске интеграције задужена да изради методологију на основу које ће бити израђен програм интегрисања БиХ у ЕУ, те да су у прошлој години започете активности на изради програма интегрисања БиХ у ЕУ.

Клокић је подсјетио да обавезе израде програма интегрисања произилазе из члана 70 Споразума о стабилизацији и придруживању и један је од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Он је рекао да је у прошлој години усвојен 11. Акциони план усклађивања прописа и других општих аката Републике Српске са правном тековином ЕУ и праксом и стандардима Савјета Европе.

Клокић је навео да је лани кроз процедуру усклађивања и давања оцјена усклађености прошао укупно 351 пропис, те 52 приједлога стратешких и општих аката.

Он је рекао да је у погледу оцјена усклађености од укупног броја закона и подзаконских аката за седам одсто дата оцјена усклађено, за девет одсто дјелимично усклађено, док је 82 одсто прописа добило оцјену непримјењиво, што значи да се право ЕУ не односи на те области и да су оне препуштене земљама чланицама да их саме уређују.

Клокић је додао да је за два прописа утврђено да постоје извори права у ЕУ, али да са њима није вршено усклађивање.