latinica  ћирилица
11/05/2021 |  12:02 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Акција "Шиша": Акцијом обухваћени и царински службеници УИО

Мета акције кодног назива "Шиша", међу којима су осумњичени царински службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ, су особе осумњичене да су дужни временски период увозиле акцизну робу, а у документацији приказивале да је ријеч о роби која је ослобођена плаћања акцизе.
УИО БиХ - Фото: РТРС
УИО БиХФото: РТРС

Према налогу тужиоца из Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, полицијски службеници Граничне полиције БиХ, у сарадњи са службеницима УИО и Агенције за истраге и заштиту, на терену врше претресе на већем броју локација на подручју БиХ.

Акцијом је обухваћено 10 особа, међу којима се налази више службеника Управе за индиректно опорезивање БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Особе које су предмет истраге осумњичене су за кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела, а у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења и кривичном дјелом царинска превара.

Након окончања претреса, поступајући тужилац донијеће одлуку о даљим активностима према осумњиченим особама.

Претходно је из Граничне полиције БиХ саопштено да је на подручју Сарајева, Источног Сарајева, Градишке, Приједора, Бањалуке у току акција кодног назива "Шиша", у оквиру које се спроводе претреси на 23 локације због злоупотребе положаја или овлаштења и царинске преваре.