latinica  ћирилица
11/05/2021 |  12:05 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

Бањалука: Претреси у оквиру истраге о кријумчарењу 4,5 килограма експлозива

На подручју Бањалуке врше се претреси на двије локације у оквиру истраге о кријумчарењу око 4,5 килограма разорног експлозива са подручја БиХ у Аустрију.

Мета операције је један осумњичени, а током претреса пронађен је доказни материјал значајан за поступак, саопштено је из Тужилаштва БиХ, према чијем налогу се спроводи акција.

У акцији учествују припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, док се истражилац Тужилаштва налази на терену, гдје координише активности.

Ријеч је о активностима које се реализују у сарадњи са партнерским институцијама Аустрије, а односе се на процесуирање кривичних дјела организовани криминал, неовлаштени промет оружја и војне опреме и неовлаштени промет дроге.

Истрага се односи на кријумчарење око 4,5 килограма разорног експлозива "нитропент", заједно са штапинима и механизмима за даљинско активирање, укључујући даљинске и саботажне упаљаче, који се често користи у извршењима терористичких и криминогених активности.

Експлозив је прокријумчарен у Аустрију, гдје је једна особа процесуирана и осуђена на вишегодишњу казну затвора, а активности у БиХ односе се на особу која је учествовала у набавци, скривању и кријумчарењу експлозива из БиХ према Аустрији.

Такође, извршено је кријумчарење и мање количине дроге.

Након што се активности окончају, осумњичени ће бити предат поступајућем тужиоцу, који ће донијети одлуку о даљим активностима у предмету.