latinica  ћирилица
11/05/2021 |  12:13 | Аутор: СРНА

Соколац: Општина помаже породице сјеменским материјалом

На Сокоцу је данас породицама слабијег материјалног стања подијељено 11 тона сјеменског кромпира и двије тоне сјеменског лука, рекли су Срни у општинском Одјељењу за привреду и финансије, које је носилац ове активности.
Сјеменски кромпир - Фото: РТРС
Сјеменски кромпирФото: РТРС

Начелник општине Соколац Милован Бјелица нагласио је да је укупна вриједност подијељеног сјеменског материјала око 20.000 КМ.

Он је навео да је данас подијељен сјеменски кромпир оригинал сорте "Агриа", у количини од по 25 до 50 килограма, и сјеменски лук сорте "Холандски жути", у количини од по два до пет килограма, у зависности од исказане потребе домаћинстава.

Бјелица је подсјетио да је јуче породицама, које до сада нису успјеле обезбиједити сјеменски материјал, подијељено четири тоне кромпира и да ове породице, осим за своје потребе, могу обезбиједити и вишак овог поврћа за продају, што ће им добро доћи.

Начелник општине Соколац је рекао да је локална управа на више начина и раније помагала пољопривредницима, па и овој пут то чини, те додао да ће наставити са овим видом помоћи уколико се укаже потреба.

- Помагали смо пољопривредна домаћинства у набавци опреме, музилица и пластеника и имамо у плану да у наредним данима поручимо још 20 платеника за оне који желе да се баве узгајањем поврћа - навео је Бјелица за Срну.

Он је подсјетио да је општина Соколац спровела процедуру додјела земљишта у закуп заинтересованим правним и физичким лицима у сарадњи са ресорним министарством у Влади Српске.

Општина Соколац је, додао је он, заједно са још општинама у Републици Српској Модрича, Бијељина, Рудо и Братнац обухваћена пројектом "Унапређење социјалних услуга кроз јачање невладиних организација у БиХ, који реализује Кер интернешнал, уз финансијску подршку Аустријске развојне агенције. Могу да се пријаве пољопривредници из ове локалне заједнице.

Бјелица је, тим поводом, позвао пољопривреднике са подручја општине да региструју пољопривредна газдинства, уколико то до сада нису учинили, или да ажурирају податке о својим пољопривреднима газдинствима у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/ да би могли да аплицирају за овај пројекат, али и да остваре право на све видове подстицаја из других извора предвиђене за рурални развој.