latinica  ћирилица
11/05/2021 |  13:09 | Аутор: СРНА

Жунић: Политички дијалог у БиХ неопходан

Народна скупштина Републике Српске, желећи да оствари улогу у креирању бољег и просперитетнијег живота грађана у Српској, захтијева од институција Федерације БиХ и остала два конститутивна народа да се укључе у политички дијалог који би резултовао враћањем на основне принципе и текст Дејтонског споразума.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Ово је наведено у иницијативи за разговор о могућим рјешењима за БиХ, коју је предложио Клуб посланика СНСД-а.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић рекао је да је иницијатива плод тренутних дешавања у БиХ и да је вријеме да владајућа већина и опозиција у Српској почну да дјелују заједнички.

Он је нагласио да Народна скупштина има апослутно право на иницијативу за разговор и дијалог између Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

- Наглашавајући да је измијењена дејтонска структура БиХ, и то на штету ентитета, посебно Републике Српске, и конститутивних народа, посебно Срба и Хрвата, Народна скупштина позива ФБиХ као страну и друга два конститутивна народа - Хрвате и Бошњаке, да поведу миран и достојанствен дијалог о могућим рјешењима за БиХ - истакао је Жунић у образложењу иницијативе.

Он ја навео да Народна скупштина одбацује свако дјеловање које је усмјерено на измјену изворног Дејтонског споразума и Анекса четири - Устава БиХ, који је темељ постојања и рада свих институција и званичника на нивоу БиХ, те ће свако дјеловање које није у складу са Уставом БиХ у будућности имати одговарајуће реаговање из Републике Српске.

Он је подсјетио да се Анексом четири Устава БиХ дефинише да се БиХ састоји од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ.

Жунић је нагласио да сваки удар на конститутивне народе и равноправне ентитете Народна скупштина Републике Српске сматра ударом на Дејтонски споразум и уставно-правну структуру сложене државне заједнице БиХ.

Он је рекао да ће парламент Српске реаговати на све противправне и противуставне акте и активности домаћих и страних фактора, усмјерене на урушавање и измјену Дејтонског споразума.

Према његовим ријечима, Народна скупштина Републике Српске констатује да је од потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ дошло до недопустивог прекрајања и кршења Споразума, нарочито Анекса четири, Устава БиХ.

Жунић је прочитао и приједлоге закључака о наведеној иницијативи.