latinica  ћирилица
11/05/2021 |  13:53 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

У плану отварање грчког кутка у Бањалуци

Амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу изјавио је да би у Бањалуци требало да буде отворен Грчки кутак с циљем унапређења образовне и сарадње у области културе између Републике Српске и Грчке.
Радослав Гајанин са Димитриосом Папандреуом - Фото: СРНА
Радослав Гајанин са Димитриосом ПапандреуомФото: СРНА

- Сврха таквог грчког културног центра била би и да омогући учење грчког језика ученицима и студентима који су заинтересовани за то. Такав кутак већ постоји у Добоју, а ускоро ће један бити отворен и на Палама - рекао је Папандреу новинарима у Бањалуци.

Он је, након састанка са ректором Универзитета у Бањалуци Радославом Гајанином, најавио да ће у сарадњи са Универзитетом од 25. до 29. маја у Бањалуци бити организована Недјеља грчке културе, у оквиру које ће бити мноштво садржаја за све који желе више да знају о Грчкој, њеној историји и култури.

Приликом посјете Универзитету Папандреу је уручио и донацију од 500 књига на грчком језику.

- Ово је само почетак. У БиХ смо допремили 4.000 књига које даље достављамо центрима, за учење грчког језика и ширење грчке културе - истакао је Папандреу.

Гајанин је захвалио амбасадору за значајну донацију литературе на грчком језику, истичући да ће она служити за изучавање грчког језика.

Гајанин је нагласио да ће будући Грчки кутак највјероватније бити смјештен у оквиру Филолошког факултета, те да ће у наредном периоду предузети низ активности да би био опремљен у што скоријем периоду.

- Разговарали смо и о интензивирању сарадње између Универзитета у Бањалуци и универзитета у Грчкој. Са неколико универзитета у Грчкој већ имамо одличну сарадњу, посебно са Универзитетом Македонија и Аристотеловим универзитетом у Солуну - рекао је Гајанин.

Он је навео да је са амбасадором Грчке разговарао и о могућности да грчки свршени средњошколци студирају на Универзитету у Бањалуци.

- Постоје двије опције које бисмо могли да им понудимо. Прва је да студентима буде понуђено да на неком од наших студијских програма студирају на енглеском језику, а друга да се студентима из Грчке понуди бесплатно учење српског језика до нивоа Б2, да би наставу могли да похађају на уобичајен начин - рекао је Гајанин.

Гајанин је нагласио да је у претходном периоду значајан број студената из Грчке студирао у Бањалуци, прије свега на Медицинском факултету.