latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:12 ⇒ 18:00 | Аутор: Агенције

Суецки канал биће проширен за 40 метара

Управа Суецког канала планира да прошири и продуби јужни дио пловног пута, гдје се у марту заглавио брод-контејнер Евер Гивен изазвавши шестодневну блокаду саобраћаја, изјавио је данас предсједник управе Осама Раби у обраћању које су преносиле египатске тв станице.
Суецки канал (фото: Depositphotos/mirceadobre78) -
Суецки канал (фото: Depositphotos/mirceadobre78)

Раби је представио план проширења канала на једном догађају којем је присуствовао и предсједник Египта Абдел Фатах ел-Сиси, који је навео да би пројекат требало да буде завршен највише за 24 мјесеца, преноси Ројтерс.

Управа Суеца намјерава да дионицу пловног пута дугу 30 километара између града Суеца и области Великог горког језера прошири за 40 метара (130 стопа) према истоку, рекао је Раби, додајући да је у плану и да се продуби тај дио канала на 72 стопе (21,9 метара) са садашњих 66 стопа (20,1 метар).

Друга трака канала, која је отворена 2015. сјеверно од Великог горког језера како би се омогућио двосмјерни саобраћај, биће продужена за 10 км, чиме ће достићи укупну дужину од 82 километара, што ће обезбиједити пролазак више бродова, додао је он.

Предсједник ел-Сиси је рекао да је инцидент са бродом Евер Гивен дугим 440 метара, који се заглавио 23. марта у Суецу, избацило у први план хитност реализације овог пројекта, који је и раније био разматран.

Брод, натоварен са више хиљада контејнера робе, и даље се налази у водама Великог горког језера због спора везаног за захтјев Управе Суецког канала за накнадом штете од јапанске компаније Шоеи Кисен, која је власник Евер Гивена.