latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:14 ⇒ 12/05/2021 | 14:42 | Аутор: РТРС

Додик: Реафирмисати улогу Српске (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да је потребно реафирмисати улогу Републике Српске као стране у БиХ за све договоре о суштинским стварима.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Зато постављам питање, уколико ово не успије, како се мирно разићи? Апелујем да заједно у Народној скупштини покушамо изградити политику којом би била ојачана позиција Српске и њених преговарача - рекао је Додик у Народној скупштини у расправи о о иницијативи за разговор и дијалог између страна Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

Он је предложио закључак којим ће бити дефинисано да ће представници Републике Српска бити присутни у органима БиХ, али да неће одлучивати све док не буде разговора о рјешењима у БиХ.

- Спремни смо да чекамо представнике ФБиХ да пристану на разговоре. Разговори су потребни и само тако можемо редефинисати односе у БиХ и приступимо имплементцији Дејтонског мировног споразума, а не реинтеграцији БиХ што пише у Декларацији СДА - додао је Додик и упитао да му неко покаже гдје је дјеловањем урушио Дејтонски споразум?

Према његовим ријечима, све што се тренутно ради с циљем да БиХ буде унитаристичка што промовишу Бошњаци.

- Залажем се да кажемо желимо договор на бази Дејтонског мировног споразума. Стране за договор у БиХ су Република Српска и ФБиХ/, а не БиХ - каже Додик. 

Он сматра да је потребно вратити интересу Српске и српског народа у БиХ и да сваки степен централизације БиХ значи мање Републике Српске.

- Зато је важно да Народна скупштина Републике Српске затражи од предсједника Српске да формира преговарачки тим и понуди свим релевантим факторима да буду дио њега. Потребно је сачинити оперативну платформу на основу чега ће се кренути у разговоре са изабраним званичницима ФБиХ - рекао је Додик.

Он је позвао посланике да буду конструктивни, с циљем очувања интереса Републике Српске и дигнитета Народне скупштине.