latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:23 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Акција "Шиша" усмјерена на незаконит увоз дувана за наргилу

Активности оперативне акције "Шиша", која се изводи на 23 локације у БиХ, усмјерене су на доказивање незаконитих активности приликом увоза дувана за наргилу, као акцизне робе, из Уједињених Арапских Емирата у БиХ, преко аеродрома Сарајево.
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

Приликом сумњивих увоза, осумњичене особе су вршиле царинске преваре које су омогућавали службеници УИО БиХ, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Овим активностима оштећен је буџет БиХ за више од 600.000 КМ, избјегавањем плаћања акцизе.

На подручју Сарајева, Источног Сарајева, Градишке, Приједора и Бањалуке и даље се реализују претреси на 23 локације које користе осумњичене особе, осумњичене правне особе, службеници Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, као и привремено одузимање документације из службених просторија Управе, с циљем проналажења доказа и предмета важних за кривични поступак.

Претреси се врше због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела, а у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења и кривичном дјелом царинска превара, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Припадници Граничне полиције БиХ у сарадњи са службеницима УИО БиХ, Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ и Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, под надзором Тужилаштва БиХ, а према наредбама Суда БиХ, данас реализују оперативну акцију кодног назива "Шиша".

Поводом ове акције, директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је да Гранична полиција БиХ у континуитету предузима мјере и активности у спречавању сваког облика прекограничног криминалитета и коруптивних радњи, те улаже све своје капацитете у заштиту границе.

"Захваљујем припадницима Централне истражне канцеларија Граничне полиције БиХ за још једну успјешну акцију у низу, као и УИО, Агенцији за истраге и заштиту и Обавјештајно –безбједносној агенцији БиХ за сарадњу, а посебно Тужилаштву БиХ под чијим надзором је реализована ова оперативна акција", рекао је Галић.