latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:32 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Поштанска марка "Степски соко" конкурише за најљепшу марку Европе (ФОТО)

Пошта Србије објавила је данас да се и ове године такмичи, са поштанским операторима из цијеле Европе, на избору за најљепшу марку издања ЕВРОПА 2021, на тему угрожених националних дивљих врста, овога пута са марком на којој је слика степског сокола.
Поштанска маркица (фото: posta.rs) -
Поштанска маркица (фото: posta.rs)

Онлајн гласање публике почело је 9. маја, а сви заинтересовани могу да гласају за марку која им се допада до 9. септембра на линку http://www.posteurop.org/europa2021, наведено је у саопштењу.

Како је прецизирано, Пошта Србије учествује са марком "Степски соко" (Falco cherrug) номиналне вриједности 30 динара, издања које се сутра пушта у оптицај.

Сваке године у свом програму Пошта Србије има специјално издање пригодних поштанских марака Европа, које се ради под покровитељством Асоцијације јавних поштанских оператора – ПостЕвропа, која сваке године задаје тему емисије и спроводи такмичење за најлепшу марку.

Поштанска марка "Степски соко" (Фото: Поште Србије)

Од 2007. године, увођењем онлајн гласања, уз проглашење побједника по оцени стручног жирија, бира се и најљепша марка по гласовима публике.

Пригодно издање ЕВРОПА Поште Србије – Угрожене националне дивље врсте, са двије марке у табацима од осам марака са вињетом у средини, једним пригодним ковертом првог дана и пригодним жигом, излази 12. маја, а има за мотиве строго заштићене врсте у Србији – степског сокола и ушату шеву ((Eremophila alpestris).

Стручну сарадњу на изради марке пружио је Марко Раковић из Природњачког музеја у Београду, док је умјетничка реализација издања дјело Марије Влаховић, креаторке марака Поште Србије, наведено је у саопштењу.