latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:34 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Шеранић: Подршка Мађарске Српској у борби са епидемијом

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић захвалио је руководству Мађарске за досадашњу и будућу подршку Српској на плану борбе са епидемијом вируса корона.
Ален Шеранић - Фото: СРНА
Ален ШеранићФото: СРНА

Шеранић, који се данас у Будимпешти званично састао са министром људских ресурса Мађарске Миклошом Кешлером, рекао је Срни да је са овим професором разговарао о здравственим темама, те о томе како су двије земље одговориле на епидемију вируса.

Он је рекао да је у међусобном разговору констатовано да су се епидемије кретале врло слично, као и да су размијењене информације о процесу вакцинације у коме је Мађарска далеко напредовала усљед испорука вакцина из Русије и Кине.

Шеранић је потврдио да је Мађарска индиректно помогла Српској јер је била једина земља ЕУ која је преко својих регулаторних агенција одобрила коришћење поменутих вакцина.

- Тиме су њихови сертификати у многоме помогли на плану додјеле рјешења о интервентном увозу вакцина и у Српску, с обзиром на то да легислатива подразумијева и могућност коришћења сертификата једне од земаља ЕУ. У том смјеру, разговарали смо о даљој сарадњи првенствено на потписивању билатералних споразума који се тичу признавања сертификата за вакцинацију, о чему ће бити говора у наредном периоду - поручио је Шеранић из Будимпеште.

Он је открио да је Кешлер прихватио његов позив да посјети Српску, Бањалуку и њене здравствене институције, као и да се увјери у то како је Република одговорила на епидемију.

- И овим путем бих му захвалио за гостопримство и пријем, као и премијеру Мађарске Виктору Орбану и министру спољних послова те земље Петеру Сијарту који су пружали подршку Српској у смислу борбе са епидемијом, али и на плану евроинтеграција - рекао је Шеранић.

На састанку је разговарано и о сарадњи двије земље у медицинским областима попут онкологије, и то путем размјене кадра и осталих едукативних активности.