latinica  ћирилица
11/05/2021 |  15:05 ⇒ 15:07 | Аутор: СРНА

Додик: Залажемо се за спровођење Дејтонског споразума

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да се Република Српска залаже за спровођење Дејтонског мировног споразума чијим Анексом четири је прописано да само што је стриктно дато припада БиХ, а све остало ентитетима.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Републици Српској су отимали оно што је изворно, а наметали оно за шта су сматрали да треба да ураде како би изградили јединствену БиХ са једном нацијом и језиком - рекао је Додик у Народној скупштини Републике Српске у расправи о иницијативи за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

Он је подсјетио да су се САД опредијелиле да у БиХ помажу Бошњаке, игноришући чињеницу да у БиХ живе три конститутивна народа.

- Неријешено питање на Балкану, онако како сматрају САД, значи декласирати Српску и српски национални интерес и онемогућити наш значај. Од неколико представника међународне заједнице сам чуо да БиХ неће ући у ЕУ док се не одрекне конститутивних народа - додао је Додик.

Он је истакао да није интерес Српске да се подржи нови легитимитет Високог судског и тужилачког савјета БиХ и допринос усвајању закона о јавним набавкама.

- Зато морамо дефинисати стратешку борбу. Чињеница је да је свијет узаврео због нових проблема, нови избори у САД доводе до изражаја стару америчку политику на овим просторима, а ЕУ показује све већи неуспјех и пропала је политика њеног проширења на Балкан - каже Додик.

Он је навео да, због свега, Република Српска мора имати јасне ставове у контактима са међународном заједницом.

- Република Српска и Србија морају имати разговор о томе како ће се Српска позиционирати о питању дијалога Београда и Приштине. То смо већ учинили, јер нисмо признали самопроглашено Косово - рекао је Додик.

Он сматра да је уништена перцепција оних који су тражили да се иде у Дејтон два, којег неће бити.

- Овдје нам покушавају узимати права и губити надлежности. Европа све више од нас тражи да се на другачији начин односимо према Русији и Кини. Сматрам да не треба да их изубимо као партнере, али и да једнако тако сарађујемо и са САД - рекао је Додик, наводећи као примјер захтјев да се одбаци приступ компаније "Хуавеј" тржишту БиХ.

Он је поновио да није тачна тврдња о "малигном утицају" Русије у БиХ, што је у функцији припреме да БиХ дође у позицију да уводи санкције Русији.