latinica  ћирилица
11/05/2021 |  15:38 | Аутор: СРНА

Вишковић: Пронаћи најбоље рјешење за три народа у БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да о многим стварима у БиХ треба разговарати 25 година након рата како би се пронашло најбоље рјешење за сва три народа у БиХ.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

Вишковић је рекао да је Српска, која је имала све атрибуте државе, постојала прије Дејтонског споразума, јер је кроз ентитете у тај споразум унесена војска, полиција, територија, међуентитетска граница и финансије.

Он је упитао зашто у Дејтонском споразуму територију нема БиХ, већ ентитети, док се данас на све начине настоји да се приграби да то буде у власништву "државе БиХ".

- Када је ријеч о правима народа у БиХ, пуно већа су права три народа на простору Републике Српске у односу на ФБиХ - истакао је Вишковић у расправи о иницијативи за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

Он је рекао да се, за разлику од Републике Српске, у ФБиХ људима и данас пали и пљачка имовина, док су Срби у ФБиХ статистичка грешка.

Вишковић је одбацио наводе опозиције да су пензије у ФБиХ дупло веће у односу на Републику Српску.

Он је рекао да Република Спска издваја око 100 милиона КМ за 270.000 пензионера који имају просјечну пензију 415 КМ, а за пуни радни стаж 597 КМ.

Вишковић је рекао да се у ФБиХ за пензије издваја 195 милиона КМ за 424.000 корисника са просјечном пензијом од 424 КМ.

Шеф посланичког клуба Демоса Споменка Стевановић рекла је да се залаже за компромис и дијалог у БиХ, јер је то једина могућа права формула опстанка и функционисања БиХ.

- Унутрашњи дијалог и компромис бољи је од наметнутог рјешења са стране - истакла је Стевановићева.

Она је подсјетила да је Дејтонским споразум БиХ установљена као заједница два равоправна ентитета и три консттутивна народа, док је у постдејтонском периоду дошло до значајног дерогирања Дејтонског споразума на начин да је Република Српска изгубила ингеренције које се односе на војску, царине, правосуђе, контролу државних граница.

Шеф посланичке групе "Заједно за БиХ" Сенад Братић сматра да у БиХ треба водити дијалог у оквиру легалних институција.

- БиХ није државна заједница, већ држава која се састоји два ентитета, а државни суверенитет немају ентитети већ БиХ као држава - сматра Братић.