latinica  ћирилица
11/05/2021 |  17:57 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Изградња Дневног центра примјер добре сарадње институција (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да се пројекат изградње Дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју у Требињу реализује у складу са очекивањима и плановима и да је примјер добре сарадње републичких и локалних институција и Удружења родитеља дјеце и омладине са потешкоћама у развоју.
Требиње: Дневни центар за дјецу - Фото: РТРС
Требиње: Дневни центар за дјецуФото: РТРС

- Показујемо да онда када смо заједно окупљени око нечега и мобилишемо сву добру вољу и финансије, што је важно, успијевамо нешто да урадимо - рекла је Цвијановић приликом обиласка локације на којој се гради Дневни центар.

Она је додала да је поносна на хуманитарну акцију која је била организована с намјером да се прикупе средства за оваква два центра - у Требињу и Бањалуци.

- Тада смо прикупили 1.200.000 КМ и расподијелили их на једнаке дијелове за ова два центра - рекла је Цвијановић.

Она је навела да ће након завршетка грубих радова и почетка опремања приземља почети друга фаза, односно опремање горњег спрата и набавка све потребне опреме.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Тада можемо рећи да смо заокружили овај важан пројекат - рекла је Цвијановић.

Она је додала да ће у другој фази поново учествовати и институције и различити донатори.

- Моја порука је да се требињско Удружење родитеља дјеце и омладине за потешкоћама у развоју "Сунце нам је заједничко" и сва друга удружења која бране интерес своје популације могу и требају ослонити на институције, али често треба и да иницирају одређена рјешења - рекла је Цвијановић.

Она је навела да ће у Дневном центру бити један добро осмишљен програм који ће подразумијевати све оно што је неопходно, зависно од потешкоћа са којима се дјеца суочавају, па до доба када их је потребно оспособити за живот.

- Подстрек свему томе или боље услове ће дати овај објекат који заиста добро изгледа, који је осмишљен да пружа могућности за све те садржаје које ћемо проводити овдје - рекла је Цвијановић.

Она је најавила да ће за двадесетак дана бити завршени груби радови на овом објекту, те да ће се након тога радити на завршетку приземља, за шта су средства обезбијеђена у првој фази.

Предсједница Републике Српске је рекла да ће дјеца са потешкоћама у развоју имати различите садржаје и програме који ће помоћи њиховом оспособљавању за будући живот, те да ће неко стручан и одговоран водити рачуна о њима, а родитељи ће моћи да се посвете другим активностима.

Цвијановић је истакла да ово треба да буде добар примјер и путоказ и другим удружењима која имају одређене проблеме да на овај начин буду рјешавани, системски и заједно као партнери.

- Уложићемо све што је неопходно да овај центар буде комплетно готов и сигурна сам да ће ускоро бити стављен на располагање са свим садржајима родитељима и дјеци која ће боравити овдје - рекла је Цвијановић.

Град Требиње  је у пројекту учествовао је са 500.000 КМ, што подразумијева цијену земљишта, ренту и трошкове уређења.

Почетак изградње Дневног центра озваничен је у децембру прошле године, а 627.000 КМ за прву фазу обезбијеђена су у кампањи коју је организовала Цвијановићева у хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима".

Површина на којој се гради Дневни центар је 1.500 метара квадратних, са корисном површином од 810 метара квадратних на два нивоа.

Град Требиње је у пројекту учестовао са 500.000 КМ, што подразумијева цијену земљишта, ренту и трошкове уређења