latinica  ћирилица
11/05/2021 |  20:33 ⇒ 20:52 | Аутор: СРНА

НСРС: Високи представник не може бити надређен Српској

Народна скупштина Републике Српске одбацује захтјев високог представника у БиХ и даје подршку одлукама које је донио Одбор за обиљежавање 25 година постојања и рада Народне скупштине, наводи се у приједлогу закључака који су усагласили посланици владајућих и опозиционих странака.
НСРС - Скупштинска сала - Фото: РТРС
НСРС - Скупштинска салаФото: РТРС

Ови закључци односе се на писмо високог представника од 27. јануара 2021. године упућено предсједнику Народне скупштине и клубовима посланика, а у којем је затражено поништавање повеља додијељених одређеним лицима.

У приједлогу закључака се наводи да је функција високог представника у БиХ уведена Анексом 10. Дејтонског споразума, који је потписала и Република Српска, те да високи представник не може ни у којем случају бити надређен Српској.

Народна скупштина Српске, према приједлогу закључака, одбацује "бонска овлаштења" високог представника.

У закључцима се констатује да је високи представник изашао из правног оквира свог дјеловања, који је утврђен Анексом 10. Дејтонског споразума, јер је незаконито, противуставно и без ограничења присвојио законодавна, извршна и судска овлаштења, кршећи основна људска права и међународне инструменте за њихову заштиту користећи "бонска овлаштења".

Ове закључке усагласили су сви посланички клубови, али их нису потписали ПДП и СДС.

О предложеним закључцима није било посланичке расправе.