latinica  ћирилица
11/05/2021 |  20:44 ⇒ 20:53 | Аутор: СРНА

Усвојени закључци за разговор о могућим рјешењима у БиХ

Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас иницијативу за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Усвојени су и закључци којим Народна скупштина Републике Српске позива ФБиХ, као страну уговорницу, на свеобухватни дијалог о тренутном стању у БиХ и могућим рјешењима у вези са будућности Српске и ФБиХ.

У закључцима се наводи да Народна скупштина констатује да стране у будућем свеобухватном дијалогу треба да буду Република Српска и ФБиХ, три конститутивна народа - Срби, Хрвати и Бошњаци.

Парламент Републике Српске очекује од предсједнице Републике Српске да обавијести ФБиХ о закључцима и ставовима Народне скупштине, те да формира преговарачки тим за вођење дијалога са ФБиХ, у сврху постизања договора о будућности Републике Српске и ФБиХ.

У закључцима се истиче да предсједница Републике Српске треба да обавијести Народну скупштну о спроведеним активностима.

Народна скупштина препоручује предсједници Републике Српске да уврсти у преговарачки тим представнике највиших органа власти Републике Српске, представнике Српске у институцијама БиХ, као и представнике парламентарних странака у парламенту Републике Српске.

Парламент Републике Српске препоручује да се у року од 30 дана формира преговарачки тим за дијалог са ФБиХ, као и да се започну активности за покретање дијалога.

Народна скупштина Српске задужује преговарачки тим да сачини оперативни план рада и да је редовно извјештава о спроведеним активностима.

Народна скупштина Републике Српске констатује да је од потписивања Дејтонског споразума у БиХ дошло до недопустивог прекрајања и кршења споразума, а нарочито Анекса 4, Устава БиХ.

Парламент Републике Српске констатује да је Република Српска уговорна страна и да права и обавезе Републике Српске проистичу из међунардног уговора – Дејтонског споразума, те наглашава да се БиХ састоји од два ентитета Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака.

У закључцима пише да Народна скупштина Републике Српске као носиоце суверенитета прихвата само ентитете и конститутивне народе у БиХ, те да било какво наметање суверенитета изван тога има неуставан и антидејтонски карактер.

БиХ посједује ограничени и изведени суверенитет који се огледа у дјеловању према трећим државама, унутрашњи суверенитет припада Републици Српској и ФБиХ, додаје се у закључцима.

Народна скупштина Републике Српске констатује да је дејтонска структура и равнотежа у БиХ нарушена и да су конститутивни народи обесправљени усљед неуставног дјеловања дијела међународне заједнице у БиХ.

За закључке је гласало 47 посланика, два су била уздржана и против није био нико.

Посланици СДС-а и ПДП-а нису се изјашњавали о наведеним закључцима.