latinica  ћирилица
11/05/2021 |  21:13 | Аутор: СРНА

Москва позива Израел и Палестинце на уздржаност

Русија је дубоко забринута опасним развојем ситуације у Појасу Газе и источном Јерусалиму и позива Израел и Палестину да не предузимају кораке који могу изазвати даљу ескалацију напетости, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (@MID_RF) - Фото: Тwitter
Марија Захарова (@MID_RF)Фото: Тwitter

Она је навела да је ситуација у источном дијелу Јерусалима и у Појасу Газа и даље крајње напета.

- Москва са крајњом забринутошћу прати тако опасан развој догађаја. Одлучно осуђујемо нападе на цивиле, без обзира на њихову националну и вјерску припадност - навела је Захарова.

Она истиче да Русија позива стране да покажу уздржаност и да не предузимају кораке који носе опасност даље ескалације напетости, преноси "Спутњик".

- Сматрамо да је важно поштовање статуса кво по питању светих мјеста у Јерусалиму, записаног у јорданско-израелском мировном споразуму, као и познатих резолуција УН, које се односе на тај град - наводи се у саопштењу Захарове.

Она је истакла да ће Русија, као стална чланица Савјета безбједности УН и учесница "квартета" међународних посредника за рјешавање ситуације на Блиском истоку у сарадњи са регионалним и међународним странама досљедно настојати на свеобухватном и стабилном рјешењу проблема.

Према њеним ријечима, рјешење проблема треба да буде у складу са резолуцијама Савјета безбједности УН, које предвиђају формирање двије државе - Палестине и Израела које коегзистирају у миру и безбједности.

Он наводи да је руска страна спремна да повећа напоре како би се обновио преговарачки процес између Израела и Палестине, између осталог, користећи могућности блискоисточног "квартета" међународних посредника.

Наводи се да се данас замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин састао са амбасадорима Палестине и Јордана у Русији Абделхафизом Нофалем и Халидом Шавабкеом.

Израелски медији јављају да је око 630 ракета испаљено из правца Газе ка Израелу.

Према извештајима израелске стране пресретнуто је 90 одсто пројектила који су ишли ка насељеним рејонима.

У сукобу који се распламсава до сада је погинуло најмање 28 Палестинаца и двоје Израелаца.