latinica  ћирилица
11/05/2021 |  22:21 ⇒ 22:22 | Аутор: СРНА

Обиљежен Међународни дан медицинских сестара и техничара

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске вечерас је у Бијељини, у сарадњи са Фондацијом "Фами" и уз подршку Владе Швајцарске, организовало видео-пројекцију на згради Болнице "Свети Врачеви" поводом Међународног дана медицинских сестара и техничара.
Обиљежавање Међународног дана медицинских сестара и техничара у Бијељини (Фото: Министарство здравља РС) -
Обиљежавање Међународног дана медицинских сестара и техничара у Бијељини (Фото: Министарство здравља РС)

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић рекао је да је у Републици Српској од вируса корона обољело 1.640 медицинских сестара, а три су, нажалост, преминуле од посљедица болести.

- Медицинске сестре поднијеле су највећи терет, оне су у својој професији опредијељене су и њихов главни задатак је њега болесника, спона између пацијената и доктора, сигурна подршка пацијентима и њиховим породицама, а то су посебно показале у пандемији изазваној корона вирусом - рекао је Латиновић.

Он је додао да су медицинске у свом свакодневном раду биле изложене могућности да се заразе.

- Наша жеља је да овом манифестацијом укажемо нашој јавности колико су медицинске сестре у протеклих годину дана у вријеме пандемије дале допрноса у борби за очување здравља и лијечење обољелих грађана - рекао је Латиновић, поздрављајући присутне медицинске раднике.

Он је рекао да ће и вечерас, али и сутра, бити настављена свечаност садржајима у Болници, а послије радном конференцијом на којој ће медицинске сестре представити своја искуства и резултате рада.

Помоћних генералног директора за медицинске послове Унивезитетско-клиничког центра Републике Српске Звездана Рајковача рекла је да се Међународни дан медицинских сестара и техничара данас обиљежава у специфичној ситуацији, изазваној корона вирусом, додајући да је тај вирус, у исто вријеме, показао колико је значајан допринос рада медицинских сестара и техничара.

- На све изазове на које су наилазила наше медицинске сестре и техничари су одреаговали, али то нису били само изазови него и питање живота. Ми на Клиничком центру имамо 1.500 медицинских сестара, које су морале паралелно да раде и воде свој живот, које су бринуле да се и саме не заразе па ту заразу пренесу у своје породице - рекла је Рајковача.

Она је захвалила медицинским сестрама и техничарима за сву пожртвованост и борбу у раду против пандемије вируса корона.

Главна сестра Болнице "Свети Врачеви" Бијељина Милица Дикић рекла је да је ово прилика да се покаже поштовање и "баци свјетло на величанствени посао који медицинске сестра обављају сваки дан, посебно у вријеме пандемије вируса корона".

Она је навела да је пандемија показала на слабост здравствених система широм свијета, али сматра да су медицинске сестре, које представљају више од 50 одсто здравствених радника, чине кључну улогу у одговору на изазове са којима се свакодневно сусрећу.

- Ми смо ову пандемију спремно дочекали и стручно смо се носили са свим изазовима, великх проблема није било. Поносна сам на морал који су исказале сестре током борбе са пандемијом и који им и даље не недостаје. Борићемо се и боримо се да је побиједимо, што ћемо и учинити - рекла је Дикићева.

Обиљежавање Свјетског дана медицинских сестара и техничара наставља се сутра у 11.00 часова испред Болнице "Свети Врачеви" као домаћина, када ће бити организована показна вјежба збрињавања хитних стања од Ресусцитационог савјета Републике Српске, са техничарима Ургентног центра Болнице "Свети Врачеви" у Бијељини и Службе Хитне медицинске помоћи Дома здравља Бијељина.