latinica  ћирилица
12/05/2021 |  07:57 ⇒ 08:49 | Аутор: СРНА

Крајшумовић: Част је чувати сјећање на Војску Републике Српске

Командант Трећег пјешадијског Република Српска пука у Оружаним снагама БиХ Милорад Крајшумовић изјавио је поводом 29 година од формирања Војске Републике Српске да је част чувати сјећање на војску која је настала из народа и заједно са њим створила Републику Српску.
Дан војске Републике Српске - Фото: РТРС
Дан војске Републике СрпскеФото: РТРС

- Наша мисија је да баштинимо традицију и да Војска Републике Српске никада не буде заборављена. У супротном, не знам чега ћемо се и сјећати - рекао је Крајшумовић.

Он је и поводом обиљежавања 12. маја - Дана пука истакао да пук представља нит која је повезница између српског народа, војске и Српске православне цркве.

Крајшумовић, који је недавно преузео позицију команданта, рекао је за Глас Српске да је њихова дужност да чувају сјећање на Војску Републике Српске, њен ратни пут и одбрану народа из којег је и потекла.

Погинуле борце, чији је више од 22.000 имена исписано на зидовима спомен-собе не заборављају нити ће, како је рекао, јер су то хероји који су утрли пут слободе српском народу и уградили се у темеље Републике Српске.

Према његовим ријечима, обиљежавање 12. маја је добра прилика да се млађе генерације заинтересују и информишу о значењу и значају тог датума, те о ономе што је произашло након тога.

- Желимо да подстакнемо младе на размишљање о Војсци Републике Српске, како је настала, због чега и шта је створила, а уз то учествујемо и у изради енциклопедије Српске - навео је Крајшумовић.

Он је додао да је у плану да се у наредне двије, три године прошири простор музеја у Клубу ВРС и добије прави музеј, онакав какав војска заслужује - од њеног наставка, развоја до краја, те да садржи и карте важних битака.