latinica  ћирилица
12/05/2021 |  09:32 | Аутор: СРНА

Трећи пук наставља традицију правдољубивог српског народа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је Дан Војске Републике Српске и истакао да Трећи пјешадијски Република Српска пук, баштинећи традицију ВРС, наставља традицију правдољубивог српског народа.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Обављајући своју законску дужност, обавеза Трећег пјешадијског пука је да чува успомену на 23.000 погинулих бораца и на све јунаке који су одбранили Републику Српску - истакао је Чубриловић у честитки команданту 3. пјешадијског Република Српска пука бригадиру Милораду Крајшумовићу, свим припадницима пука, официрима и војницима.

Чубриловић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске 12. маја 1992. године донијела историјску одлуку о формирању Војске Републике Српске, као одбрамбене војске која је, у складу са Уставом и законом, штитила народ Републике Српске и дала немјерљив допринос стварању и очувању Српске, саопштено је из Народне скупштине.

Скупштина српског народа у БиХ је на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Војска је била главна снага у одбрани Републике Српске и постојала је до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски/Република Српска/ пук.