latinica  ћирилица
12/05/2021 |  10:44 ⇒ 12:25 | Аутор: СРНА

Вакцинисано 9.013 Бањалучана, нису забиљежена нежељена дејства (ВИДЕО)

Директорка бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић рекла је да је од почетка вакцинације у Бањалуци у Дому здравља вакцинисано 9.013 грађана, те да нису забиљежена било каква озбиљнија нежељена дејства.
Невена Тодоровић - Фото: СРНА
Невена ТодоровићФото: СРНА

Тодоровићева је истакла да је током ове недјеље грађанима на располагању руска вакцина Спутњик, те да је за Дом здравља обезбијеђено 3.100 доза.

- Током јучерашњег дана аплицирано је више од 500 доза вакцина, од чега је дио био ревакцинација, а други прва доза - рекла је Тодоровићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, за вакцинацију је укупно било пријављено 15.500 лица старијих од 65 година, а у току ове и наредне седмице требало би да буде вакцинисан већ број људи из ове популације.

- Посебно бих захвалила Влади Републике Српске и српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, који на све могуће начине покушавају да набаве вакцине за грађане Српске и Бањалуке - рекла је Тодоровићева.

Тодоровићева је данас посјетила позивни центар Дома здравља, из којег грађане позивају на вакцинацију, а у којем раде волонтери, пензионисани радници Дома здравља, као и дио запослених ове здравствене установе.

- Дневно на позивању ради 15 наших колега. Циљ нам је био да на једном мјесту имамо све податке о пацијентима из електронског картона. У току дана позовемо до хиљаду грађана, што на вакцинацију, што на ревакцинацију. Грађани из одређених разлога често долазе у ситуацију да морају да одгађају вакцинацију или да је одбију. Све те разлоге уписујемо у њихов картон - појаснила је Тодоровићева.

Тврди да највећи проблем при организацији јесте то што је међу подацима пацијената огроман број непостојећих бројева телефона.

- То су најчешће фиксни телефони, чији бројеви су давно уписани у картоне и у међувремену су промијењени. Зато молимо грађане да приликом пријављивања за вакцинацију остављају важеће бројеве телефона - напоменула је Тодоровићева.

Она је додала да таквих проблема нема ако се грађани пријављују смс порукама на број 0651314, те још једном нагласила да је тај број намијењен искључиво за грађане који су регистровани у неком од тимова породичне медицине Дома здравља Бањалука.

Тодоровићева је подсјетила да се вакцинација врши на Бањалучком велесајму, у организацији Дома здравља и града Бањалука, те да су грађани задовољни цијелим процесом.

Медицински техничар Мирослав Рамић, један од запослених у Дому здравља који је ангажован у позивном центру, рекао је да процес позивања грађана протиче без проблема.

- Одзив грађана је доста добар, једини захтјев који грађани понекад имају јесте вакцина одређеног произвођача - навео је Рамић.