latinica  ћирилица
12/05/2021 |  10:48 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Милуновић: Херојство српског војника путоказ будућим генерацијама

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је Дан Војске Републике Српске један од најзначајних датума у историји српског народа у Републици Српској и да херојство српског војника мора бити путоказ будућим генерацијама.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

- Херојство српског војника, посебно исказано у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, у историјским побједама, неће бити заборављено и мора бити подстрек и путоказ будућим генерацијама - навео је Милуновић честитајући свим борцима Војске Републике Српске и припадницима Трећег Република Српска пука 12. мај - Дан Војске Републике Српске.

Он је подсјетио да је за слободу, мир, част и одбрану својих огњишта и својих породица, у одбрамбено-отаџбинском рату живот положио 23.801 борац.

Према његовим ријечима, Војска Републике Српске, у којој је било ангажовано 210.000 бораца, бранила је 2.500 километара фронта и водила низ битака како би одбранила Српску и спријечила да се српском народу деси страшна судбина из Првог и Другог свјетског рата.

- Битка за коридор којом смо се поново повезали са матицом Србијом је бриљантна побједа наше војске јер је сачувано око милион становника цијеле сјеверозападне Крајине и САО Крајине - напоменуо је Милуновић.

Он је истакао и да је одбрана Сарајевско-романијске регије значајна побједа јер су се оружане снаге Војске Републике Српске у периоду од 1992. до 1995. године успјешно одбраниле од далеко бројнијег непријатеља и сачувале територије и народ тог краја.

Министар Милуновић је указао и да је Војска Републике Српске у четири године одбрамбено-отаџбинског рата успјела да одбрани Подриње од злочиначких напада 28. дивизије такозване Армије БиХ и хорди Насера Орића, које су починиле, и данас некажњене, злочине над српским становништвом.

Подсјетио је у честитки на значај митровданских офанизива у Херцеговини 1992. и 1994. године када је Војска Републике Српске успјела да у два наврата сломи и до десет пута надмоћнијег непријатеља и сачува источну Херцеговину.

Милуновић је истакао да је одбрана западних граница Републике Српске битка у којој је Војска Републике Српске поразила елитне јединице регуларне војске Хрватске док су изводиле операцију кодног назива "Дрина 95" с циљем да изађу на ријеку Дрину и Србе протјерају са вјековних огњишта.

- Наша је часна дужност и обавеза да од заборава сачувамо херојство, жртву и част српског борца за одбрану отаџбине, мир и слободу свог народа - навео је Милуновић у честитки.