latinica  ћирилица
12/05/2021 |  10:59 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Одбацивши захтјеве Инцка, Српска показала да је суверена и достојанствена

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је Народна скупштина Републике Српске, одбацивши захтјев високог представника у БиХ Валентина Инцка да поништи повеље додијељене одређеним лицима, још једном показала да је суверена и достојанствена држава која не дозвољава да се неко према њој понаша као да је окупирана.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Анђелковић је рекао да се високи представник у БиХ понаша као колонизатор и насилнички, чиме гази Дејтонски споразум и све норме међународних односа које подразумијевају уважавање људских и политичких права грађана сваке земље.

Српска му је дала једини могући одговор, истакао је Анђелковић.

- Високи представник је и сам знао да ће се тако нешто десити јер је све ове године које је провео у БиХ схватио да Република Српска брани своје достојанство, али је све ово урадио покушавајући да изазове неку нову кризу, да му ово буде повод за нове захтеве западним центрима моћи да се мешају - рекао је Анђелковић.

Он сматра да овакви Инцкови поступци имају далекосежан домет и да је његов циљ да изазове даље компликације стања у БиХ.

- Поступак Републике Српске је једини могућ био у тим околностима, она само чврстином може да се одбрани - рекао је Анђелковић.

Он је оцијенио да је добро што је Народна скупштина Републике Српске усвојила иницијативу за разговор и дијалог између Српске и Федерације БиХ као и Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ, нагласивши да добро рјешење "већ постоји".

- То је изворни Дејтон. Све што је рађено после, насиљем одузета овлаштења и остало било је рушење Дејтона и стварање кризе - закључио је Анђелковић.

Народна скупштина Републике Српске одбацила је синоћ захтјев високог представника за поништавање повеља додијељених одређеним лицима и дала подршку одлукама које је донио Одбор за обиљежавање 25 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске 1991-2016.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је и иницијативу за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.