latinica  ћирилица
12/05/2021 |  11:35 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Селаковић: Виланове тврдње нетачне

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је изјава амбасадора Израела у Србији Јахела Вилана да је Србија у Вашингтону потписала споразум са самопроглашеним Косовом нетачна и "својеврсни безобразлук" и истакао да су представници Приштине и Београда потписали два различита документа.
Никола Селаковић - Фото: РТРС
Никола СелаковићФото: РТРС

- У документу који је потписао бивши премијер /самопроглашеног/ Косова Авдулах Хоти стоји да су Приштина и Израел сагласни да се међусобно признају, а у документу који је потписао председник Србије Вучић стоји да је Београд сагласан да отвори привредно, државно представништво у Јерусалиму до 20. септембра 2020. године и да измести Амбасаду до 1. јула 2021. године - рекао је Селаковић за телевизију "Прва" и показао оба документа.

Он је појаснио да је Вучић потписао документ у којем се не помињу ни Косово ни Приштина, те издржао "језив притисак" у Вашингтону док је "Израел подлегао притисцима".

- Србија треба да се поноси председником Вучићем, који је био у стању да усред Вашингтона издржи језиве притиске, да не потпише оно што је неко данас покушао да му спочитава и да сачува нашу националну позицију. Држава Израел није успела да одоли тим притисцима - рекао је Селаковић.

Селаковић је навео и да у овом тренутку није извјесно да се говори о измјештању Амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим и нагласио да је "мало вјероватно да до тога дође, посебно након израелског признавања Косова".

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан рекао је раније данас да је та земља признала независност Косова под притиском САД, али да не треба заборавити "да је то урађено у оквиру споразума Србије и Косова са САД, а не са Израелом".

- Не покушавам да се кријем иза тога, ту одлуку је донео Израел после много година када нисмо признали Косово. То је против наших интереса у Србији - рекао је Вилан.