latinica  ћирилица
12/05/2021 |  11:58 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Локализован пожар на подручју Гостиље (ВИДЕО)

Велики шумски пожар на подручју Гостиље је стављен је под контролу, а ватра није захватила заштићену врсту Панчићеве оморике, потврђено је Срни у Шумском газдинству Панос из Вишеграда.
Локализован пожар на подручју Гостиље - Фото: Screenshot/YouTube
Локализован пожар на подручју ГостиљеФото: Screenshot/YouTube

Вршилац дужности директора овог предузећа Мирослав Савић рекао је да је подручје којим газдују захватио шумски пожар ниског и приземног карактера.

- С обзиром на то да се ради о подручју на којем се налази заштићена врста Панчићеве оморике желимо нагласити да она није захваћена. Пожар је локализован, стављен под контролу - напоменуо је Савић.

Према његовим ријечима, људство је распоређено дуж читаве пожарне линије како би се ватра у потпуности савладала.

Шумско газдинство Панос је организовало двадесетчетворочасовно дежурство на терену, све док опасност не буде отклоњена.

Савић је указао да су се појавиле дезинформације да је пожаром захваћена Панчићева оморика, што није тачно.

- Како се ради о тешком и неприступачном терену, у гашењу пожара, осим људства из Шумског газдинства, укључени су припадници Ватрогасне јединице и чланови Ловачког удружења. У редовном контакту смо са представницима Цивилне заштите, представницима Националног парка Тара и и другим службама чији је задатак заштита од пожара - рекао је Савић.

Савић је апеловао да се грађани придржавају законских мјера заштите шума од пожара, јер ће услиједити казне ако ватра буде изазвана људским фактором.