latinica  ћирилица
12/05/2021 |  12:16 | Аутор: РТС

Њузвик: Србија реаговала на вријеме, за разлику од ЕУ

Амерички недјељник Њузвик у својој анализи утицаја пандемије вируса корона на Европску унију и међународни поредак наводи Србију као примјер државе која је, за разлику од земаља Европске уније, правовремено реаговала, успјела да обезбиједи довољне количине вакцина и показала солидарност према дражавама региона.

У тексту недјељника Њузвик је наведено да је захваљујући вјештој и паметној политици, великом ангажовању и личним контактима предсједник Србије Александар Вучић успио да обезбиједи довољне количине вакцина, што је омогућило да Србија може брзо и ефикасно да спроводи вакцинацију, чиме се земља сврстала међу најбоље у свијету по броју имунизованих грађана.

У широј анализи "Само САД могу да гарантују опстанак Европске уније" Њузвик пише да је Србија показала велику солидарност са сусједима донирајући пријеко потребне дозе вакцина, а омогућила је и страним држављанима да се вакцинишу у Србији, што је све довело до тога, како се наводи, да о њеном успјеху афирмативно пишу и извјештавају најугледнији медији у свијету.

Амерички лист пише и да економске реформаме, инфраструктурни пројекти, прилив директних страних инвестиција, раст БДП, добросусједски односи, очување мира и партнерства и сарадња са најразвијенијим и најмоћнијим земљама посљедњих година свједоче да је Србија кључна земља и фактор стабилности и просперитета региона.

Као још један примјер успјешног лидерства Србије у региону, Њузвик наводи Вучићеву иницијативу "мини Шенген", као најважнији пројекат од распада СФРЈ, а који је активиран потписивањем споразума између лидера Србије, Албаније и Сјеверне Македоније 10. октобра 2019. у Новом Саду.

Пројекат "мали Шенген" је оцијењен као кључан за грађење економских веза са земљама региона и показатељ да пословни интереси не познају границе и да сарадња може бити добра чак и онда кад политички односи између држава нису најбољи.

Њузвик оцјењује и да бриселски званичници нису свјесни чињенице да Европа никада неће бити цјеловита, јака и безбједна све док читав Балкан не буде укључен у главне европске токове, а да неиспуњено обећање из Солуна 2003. да ће све државе Западног Балкана постати дио ЕУ свјесно отвара простор за уплив и јаче дјеловање Кине, Русије, Турске и појединих земаља Залива.

Њузвик: Србија реаговала на време, за разлику од Европске уније

Лист наводи да је ковид 19 изазвао тектонске поремећаје који ће утицати на међународни поредак и да је пандемија увела ЕУ у најтежу кризу од Другог свјетског рата, показала све мањкавости њених институција, учинила је рањивом и умањила њену "меку моћ", а да су се у таквим околностима као најважнији глобални актери показали САД, Британија, Кина и Русија.

Оцјењују, између осталог, и да је ЕУ остала без заједничке спољне и безбједносне политике, а да због, како кажу, по Унију штетног руског и кинеског утицаја, на земље чланице постоји пријетња јединству, демократији и миру Европске уније.

Лист наводи да су односи ЕУ и Кине постали најозбиљнија пријетња опстанку европске цивилизације, јер Унија у овом тренутку није у стању и не смије да преузме политички и економски ризик и преиспита односе с Пекингом.

Истичу да је Њемачка директно омогућила Русији да несметано помаже популистичке режиме у државама ЕУ и Западног Балкана чиме се, како оцјењује лист, индиректно ради на дезинтеграцији и дестабилизацији Европе.

Из свега наведеног Њузвик закључује да ЕУ више није чувар европских слобода и вриједности, а да су САД данас једини гарант опстанка ЕУ.