latinica  ћирилица
12/05/2021 |  14:37 ⇒ 20:32 | Аутор: СРНА

Латиновић: Наставак јачања позиције медицинске сестре у друштву (ВИДЕО)

Међународни дан медицинских сестара и техничара данас је са централне свечаности у Болници "Свети врачеви" у Бијељини честитао помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић и најавио да ће Влада Српске и ресорно министарство наставити да јачају и унапређују позицију медицинске сестре у друштву.
Централна свечаност у Болници "Свети врачеви" - Фото: СРНА
Централна свечаност у Болници "Свети врачеви"Фото: СРНА

- У вријеме пандемије изазване вирусом корона медицинске сестре и техничари су на првој линији одбране и дају велики допринос да цијели здравствени систем адекватно одговори на потешкоће - истакао је Латиновић.

Он је навео да су медицинске сестре и техничари изложени заражавању и да је у Републици Српској вирусом корона заражено 1.640 медицинских сестара, а три су болест завршиле смрћу.

Латиновић је указао на значај професије медицинске сестре чији је главни задатак њега болесника, али су и спона између пацијената и доктора, као и психолошка подршка пацијентима и њиховим породицама, што се посебно показало у пандемији изазваној вирусом корона.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је новинарима да је овај факултет водећа институција у Републици Српској која образује кадар из здравствених студија према савременом програму који је усклађен са међународним нормама и тиме доприносе развоју ове важне области.

- Сестринство је област на којој почива здравствени систем и они су на првој линији контакта са пацијентима, уз пацијента у болници или кућној изолацији, од почетка до краја. Ријеч је о јако важној професији која заслужује и показало се мора имати факултетско образовање - навео је он.

Шкрбић је оцијенио да је у Републици Српској много урађено на реформи средњошколског образовања и истакао да средње медицинске школе треба претворити у здравствене школе.

Он је додао да медицинске сестре треба да се организују кроз коморе сестринства и пружио им подршку да раде на даљем јачању својих удружења и да наставе да се школују и кроз магистерије, докторате и специјалистичка усмјерења.

У име домаћина овогодишњег обиљежавања Дана медицинских сестара и техничара честитку је упутио директор Болнице "Свети врачеви" у Бијељини Златко Максимовић који је рекао да се у овој здравственој установи даје велики значај медицинским сестрама и техничарима који чине готово 50 одсто запослених.

- Медицинске сестре су често запостављене од стране љекара и шире друштвене заједниоце и не види се шта све оне раде и са позиције директора болнице даћу све од себе да се то промијени - рекао је Максимовић новинарима.

Он је најавио да ће бијељинска болница и даље радити на усавршавању и напредовању медицинских сестара.

Честитке медицинским сестрама и техничарима упутио је и Елдин Фишековић у име Фондације "Фами", која у сарадњи са Женевским универзитетским болницама, реализује пројекат јачања сестринства у БиХ, финансиран од Владе Швајцарске.

Предсједник Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске Живана Вуковић Костић рекла је новинарима да 23 године раде едукације за своје чланове како би пратили развој сестринства у свијету.

Она је навела да се медицинске сестре у Републици Српској више не образују на средњошколском нивоу, већ на факултетима.

Костићева је оцијенила да су медицинске сестре адекватно одговориле на пандемију изазвану вирусом корона и да одговорно раде свој посао.

У оквиру обиљежавања Дана медицинских сестара и техничара у бијељинској болници одржана је показана вјежба збрињавања хитних стања од Ресуститационог савјета Републике Српске, са техничарима Ургентног центра Болнице "Свети врачеви" и Службе Хитне медицинске помоћи Дома здравља Бијељина.