latinica  ћирилица
12/05/2021 |  15:39 ⇒ 15:43 | Аутор: СРНА

Преминуо академски сликар Звонимир Сантрач

Академски сликар Звонимир Сантрач, умјетник који је својим дјелима и ангажовањем у области културе задужио Вршац и Србију, преминуо је данас послије тешке болести у 69. години.
Звонимир Сантрач - Фото: Screenshot/YouTube
Звонимир СантрачФото: Screenshot/YouTube

Сантрач је добитник бројних умјетничких награда широм бивше Југославије, гдје је излагао и самостално и групно.

Американци су га чак сврстали у најзначајније умјетнике са овог простора 20. вијека, пренијеле су "Вечерње новости".

Његов посебан умјетнички израз, који је увијек помјерао границе, највише ће остати упамћен по инсталацији "Балкански воз судбине", коју је 1996. године приказао на жељезничкој станици у Вршцу, а потом у Новом Саду и Београду.

То је највећа просторна инсталација реализована у региону, која је инверзијом путничких вагона у теретне приказивала умјетников осврт на Холокауст, миграције деведесетих година прошлог вијека и у доба глобализације, а илустровала је и деградацију у систему финансирања умјетничке продукције.

Аутор је и два значајна вршачка споменика посвећена Бори Костићу и руском генералу вршачког поријекла Ђорђу Емануелу Арсенијевићу, који се налазе у Руском парку у Вршцу.

Посљедњих година, готово до пред смрт, био је директор Градског музеја у Вршцу, у чији је рад унио много новина.

Комеморација у Сантрачеву част биће приређена у петак, 14. маја, у конгресној дворани Центра "Миленијум", док ће сахрана бити одржана дан касније на Градском гробљу у Вршцу.