latinica  ћирилица
12/05/2021 |  16:38 | Аутор: СРНА

Скупштина Црне Горе усвојила измјене Закона о Државном тужилаштву

Скупштина Црне Горе усвојила је данас измјене и допуне Закона о Државном тужилаштву.
Скупштина Црне Горе (Фото:Саво Прелевић/mitropolija.com) -
Скупштина Црне Горе (Фото:Саво Прелевић/mitropolija.com)

Приједлог измјена подржали су посланици Демократског фронта, коалиција "Мир је наша нација" и "Црно на бијело", Социјалистичке народне партије и Покрета за промјене.

Гласању нису присуствовали посланици Демократске партије социјалиста, Социјалдемократа, Бошњачке странке, Социјалдемократске партије, албанских партија и Либералне партије.

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић изјавио је на сједници парламента да је ријеч о системском закону који може унаприједити црногорски правни систем и да се дошло до рјешења која су усаглашена са праксом у ЕУ.

Он је рекао да је мишљење Венецијанске комисије, које је тражила Влада, показало да је направљен напредак у односу на претходна рјешења и да више не постоји препрека да измјене Закона буду усвојене у парламенту.

Из опозиције је током расправе оцијењено да измјенама Закона парламентарна већина жели да тужилаштво стави под политичку контролу с циљем да се "таргетирају" политички неистомишљеници, као и да се њима успорава пут Црне Горе ка ЕУ.

ДПС је на сједници тражио да се гласање о измјенама Закона одгоди и позвао на дијалог о избору челних људи правосуђа, али је тај приједлог одбијен на сједници скупштинског Колегијума.

Посланик ДФ-а Предраг Булатовић рекао је да у причи о измјенама Закона нема ријечи о уцјени, већ да је ријеч о партнерском односу у власти, али и према Венецијанској комисији.

- Проблем је што у редовима бившег режима не могу сви мирно да спавају и зато се напада овај закон и одгађа усвајање - поручио је Булатовић.