latinica  ћирилица
12/05/2021 |  17:45 | Аутор: СРНА

Грубеша: Закон о ВСТС-у ускоро пред Савјетом министара

Министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша рекао је данас током састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером да ће Закон о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ што прије бити упућен Савјету министара на усвајање.
Јосип Грубеш - Фото: СРНА
Јосип ГрубешФото: СРНА

- Закон о ВСТС-у БиХ је, након уграђеног мишљења Венецијанске комисије, одобрен од релевантних институција и оцијењено је да задовољава европске стандарде - навео је Грубеша.

Грубеша је током састанка говорио о активностима које проводи Министарство правде у координацији са Европском комисијом, с циљем што хитнијег усвајања кључних закона из надлежности овог министарства.

Осим о Закону о ВСТС-у, на састанку је било ријечи и о Закону о јавним набавкама и Закону о спрјечавању сукоба интереса у институцијама БиХ, саопштено је из Министарства правде.

Грубеша је навео да је Нацрт закона о сукобу интереса достављен Венецијанској комисији са молбом да дају своје мишљење.

На састанку са Сатлером су учествовали и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и министар иностраних послова Бисера Турковић.

Учесници састанка су, између осталог, разговарали и о Стратегији унапређења управљања јавним финасијама у институцијама БиХ, могућности отклањања насталих недоречености у вези Споразума о стаблизацији и придруживању, те и питање Коридора Пет це, саопштено је из Министарства правде.