latinica  ћирилица
12/05/2021 |  18:24 | Аутор: sputniknews.com

Хамас обавијестио Москву: Спремни смо да прекинемо све војне акције против Израела

Палестински покрет Хамас спреман је да обустави све војне акције против Израела, ако се изврши међународни притисак на Израелце, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.
Експлозије потресају Газу и Израел (Фото: Tanjug/AR/Adel Hana) -
Експлозије потресају Газу и Израел (Фото: Tanjug/AR/Adel Hana)

Руски МИП је навео да је, на иницијативу палестинске стране, обављен телефонски разговор замјеника шефа руске дипломатије Михаила Богданова са замјеником предсједника политичког бироа Хамаса Мусом Абу Марзуком.

- Муса Абу Марзук, у име руководства Хамаса, увјерио је да је покрет спреман да обустави све војне акције против Израела, на обостраној основи, али да међународна заједница изврши притисак на израелску страну како би се обуставиле војне акције у комплексу џамије Ал Акса у источном Јерусалиму и незаконите мјере против његових аутохтоних арапских становника - наводи се у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

У понедјељак увече ескалирала је ситуација на граници између Израела и палестинског Појаса Газе. 

Палестинске групе испалиле су на Израел више од хиљаду ракета, израелски ракетни одбрамбени систем "Гвоздена купола“ пресрео је 200.

Израел је извео напад на Појас Газе у којем је, према најновијим подацима, за два дана убијено више од 30 људи, укључујући 10 дјеце, а 203 особе су рањене. У ракетним нападима погинуло је пет Израелаца, а више од је 200 рањено.