latinica  ћирилица
12/05/2021 |  18:53 | Аутор: sputniknews.com

Нападач из Казања признао кривицу

Илназ Галавијев који је пуцао на ученике и наставнике у гимназији у Казању признао је кривицу, рекао је представник истраге у Совјетском окружном суду у Казању.
Нападач из Казања Илназ Галавијев (Фото:Sputnik / Maksim Bogodvid) -
Нападач из Казања Илназ Галавијев (Фото:Sputnik / Maksim Bogodvid)

Суд је одредио притвор од два мјесеца као превентивну мјеру. На питање судије да ли оптужени има нешто против такве превентивне мјере, Галавијев је рекао да нема.

Представник истраге у суду је рекао да је Галавијев током напада у школи испалио најмање 17 хитаца.

Истражитељ је саопштио да је против Галавијева подигнута оптужница за убиство двије и више особа, за шта је он у потпуности признао кривицу.

На питање судије да ли болује од неке тешке болести, Галавијев је одрично одговорио. Међутим, раније је портпаролка Истражног комитета Русије Светлана Петренко саопштила да је нападач имао дијагностификовано обољење мозга 2020. године.

Како јавља Спутњик, оптужени није одговорио на питања новинара у суду о јучерашњим догађајима.

Како је раније саопштио портал “Лајф.ру“ позивајући се на изворе, током претреса у стану нападача пронађене су компоненте за прављење импровизоване експлозивне направе, флашу тинктуре и некакве “снимке“. Истиче се да је на мјесту трагедије заплијењено 445 метака за полуаутоматско оружје, нож и ескплозивна направа. Према ријечима извора, на лицу мјеста пронађено је и 29 чаура.

У пуцњави која се у уторак догодила у школи у Казању погинуло је седам ученика и два наставника, а 23 особе су повријеђене. Предсједник Татарстана Рустам Миниханом изјавио је да је нападач 19-годишњи младић који је имао дозволу за оружје.

У Татарстану је данас проглашен дан жалости.