latinica  ћирилица
12/05/2021 |  19:10 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Ко ће се од опозиције одазвати на позив СДП? (ВИДЕО)

Ко ће се од опозиције из оба ентитета одазвати на позив СДП-а, да би БиХ од раздруживања бранили урушавањем Српске?
Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Да ли је тајни састанак у Парламенту БиХ, којем су присуствовали и челници СДС-а и ПДП-а, разоткрио нове коалиције могло би се знати 18. маја, за када је, под окриљем СДП-а, заказан нови сусрет опозиције?

За сада би се формирању трећег политичког блока у Српској и иницијативи СДП-а радо придружила и СДА. Иако су највећи политички противници у Федерацији, изазов им је јединствен наступ у Српској.

О темама од националног интереса за Српску, попут платформе за дијалог са другим ентитетом у посљедњих 10 година није било консензуса, а разлог је незамјерање политичком Сарајеву, каже Срђан Мазалица посланик СНСД у НСРС. Он понавља да формирање власти на нивоу БиХ са политичким опцијама, које су изборни побједници у оба ентитета, није једнако коалирању.

- То што они налазе политичке партије са којима дијеле неке заједничке вриједности, то само показује да њихова политика није "републикосрпскоцентрична", него имају своју визију БиХ, коју дијеле са неким партнерима из ФБиХ. Република Српска је за нас најважнија и субјект државности - рекао је Мазалица.

Више није тајна да су лидери СДС-а и ПДП-а Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић, прошле седмице у згради Парламентарне скупштине, присуствовали на, за неке тајном, а за неке - спонтаном састанку опозиције из оба ентитета. Да ли је на помолу удруживање?

- То је само прича, све је реално, кад буде реално - навео је Миладин Станић, предсједник Клуба посланика СДС у НСРС.

Ипак, питање је и да ли је реално да ће опозиција Републике Српске испоштовати договор из прошлог мјесеца са Јахорине, када су тврдили да ће на изборима 2022. године наступати са заједничким кандидатима? Ненад Нешић, предсједник ДНС-а, каже да ће његова странка самостално изаћи на изборе.

- ДНС наступа самостално на политичкој сцени Републике Српске и БиХ, и тако ћемо наступити на општим изборима. Постизборна сарадња је могућа, али само уз принцип да ће се поштовати ставови Српске и њен статус - истакао је Нешић.

Мијењање политичке сцене, пласирање тезе о грађанској БиХ, укратко урушавање Српске, јасна је намјера СДП-а који позива све који држе до, како кажу, територијалног интегритета и суверенитета БиХ да им се придруже на састанку 18. маја.

- Наше је мишљење да се БиХ брани у Републици Српској, да се брани супростављањем идејама раздруживања, мирне подјеле, и уопште приче о тим темама  - сматра Нермин Никшић, предсједник СДП БиХ.

Идеја је у Федерацији окупила и непомирљиве политичке опције. СДА је подржала позив СДП-а на окупљање свих пробосанских странака у Српској. Ако им се придружи политички и идеолошки неспојива опозиција Републике Српске, циљ им може бити само један - жеља за влашћу.