latinica  ћирилица
12/05/2021 |  20:30 | Аутор: СРНА

Генерални секретар УН позвао СЗО да одобри употребу "Спутњика"

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изјавио је да је руска вакцина против вируса корона "спутњик" један је од кључних елемената који ће омогућити да се ријеши проблем вакцинације у свијету.
Уједињене нације - Фото: илустрација
Уједињене нацијеФото: илустрација

Он каже да би поздравио да Свјетска здравствена организација дозволи употребу вакцине "спутњик ве".

- Знам да је тај процес у току. Веома цијенимо то што је Русија дала могућност службеницима УН да се вакцинишу "спутњиком" - рекао је Гутерес на конференцији за новинаре са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом у Москви.

Гутерес је рекао да је захвалан Русији за израду вакцине против вируса короне, те нагласио да је пандемија показала државама да је неопходна међусобна сарадња.

Руски министар спољних послова је подсјетио да је руска вакцина "спутњик ве" регистрована у више од 60 земаља, преноси "Спутњик".

- Већини тих земаља већ се испоручују прве партије вакцине. Наравно, ми смо на сваки могући начин отворени за сарадњу са другим произвођачима вакцина, више пута смо то саопштили. Ако са њихове стране буде показано слично интересовање, сматрам да се може доћи до веома позитивног процеса сарадње - рекао је Лавров.

Гутерес борави у посјети Москви до 14. маја, а данас се састао се шефом руске дипломатије.