latinica  ћирилица
13/05/2021 |  08:17 | Аутор: Агенције

Индонезија произвела "пловећи тенк"

Индонезија је произвела борбено возило које може да плута и плови, а уз то и пуца попут тенка.
Индонезијски "пловећи тенк" (Фото: PT Pindad) -
Индонезијски "пловећи тенк" (Фото: PT Pindad)

Ради се о хибридном борбеном возилу намијењеном одбрани, које је названо Tank Boat. Ово возило може да пређе 965 километара с једним резервоаром горива, што је идеално за одбрану острва која чине Индонезију. Осим тога, возило може да транспортује више од једног вода индонезијских маринаца.

Tank Boat је већ у фази тестирања недалеко од обале Бањувангија, а ако се покаже добро, министарство одбране ће купити још примјерака од компаније ПТ Лундин.

Земља се бори против организованог криминала, а криминалци користе бројна острва за нападе и скровишта. Оваква возила ће, међутим, омогућити брзи транспорт војске с острва на острво, као и искрцавање на обалу.

Пловећи тенк је дуг 18 и широк 6,4 метра, покрећу га два МАН-ова мотора од по 1.200 КС, као и двије водене млазнице. Максимална брзина кретања износи до 40 чворова. Добро је опремљен наоружањем, а и војници могу са собом да понесу доста оружја. Кокерил 105-милиметарски топ испаљује противоклопне и високоексплозивне гранате.

Индонезија је недавно изгубила подморницу, чији су се остаци појавили на површини мора након опсежне потраге. Индонежански званичници тврде да је њемачка подморница Нангала-402 била у одличном стању прије несреће.