latinica  ћирилица
13/05/2021 |  08:25 ⇒ 09:38 | Аутор: РТРС

Дервента: Прича о Бори Раилићу, заљубљенику у моторне змајеве (ВИДЕО)

Шездесетпетогодишњи Борислав Раилић из Дервенте прије 20 година почео је да лети моторним змајем који је привремено приземљен и налази се у његовом дворишту.
Борислав Раилић заљубљеник у летење - Фото: РТРС
Борислав Раилић заљубљеник у летењеФото: РТРС

Моторним змајем Боро Раилић летио је 20 година. Тако је испунио свој дјечачки сан и уживао у висинама.

- Летио сам у Србији, у Смедереву... Летјети је нешто посебно, не бих никад пожелио да слетим - каже Раилић.

Летење захтијева дисциплину и поштовање одређених протокола. Када се све уради како треба нема бојазни за летаче, додаје он.

- Стручна лица врше прегледе, дају сагласност да змај може да лети. Обука траје 15 сати уз присуство инструктора - нагласио је Боро.

Његов моторни змај већ пет година је приземљен и чека боље дане. Паркирао га је испред куће, а крила му је скинуо јер су превелика за мало двориште.

Први пут полетио је у Човић Пољу, а од тада његова љубав према летењу не престаје. Касније је набавио и змаја, којег је депоновао у Залужанима и најчешће тамо летио, али је морао да га измјести, па је змај привремено смјештен у двориште породичне куће.

Чим пронађе адекватну травнату површину за полијетање змај ће поново у функцију, томе се нада овај Дервенћанин увјерен да ће у овом граду ускоро бити формиран и аеро-клуб који ће окупити заљубљенике у летење.