latinica  ћирилица
13/05/2021 |  08:45 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Уложен приговор на одлуку о премјештању Караџића у Велику Британију

Одбрана Радована Караџића уложила је приговор на одлуку Механизма за кривичне судове у Хагу да њихов брањеник буде премјештен у затвор у Великој Британији, а у којем су изнијете сумње да он тамо неће бити безбједан, рекао је адвокат првог предсједника Републике Српске Питер Робинсон.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

Робинсон је истакао да одбрана сматра да је ово веома опасан развој ситуације за Караџића.

Он је додао не знају у који ће конкретно затвор бити пребачен Караџић, јер је Механизам одбио да саопшти иако је одбрана тражила.

- Председник Караџић разумије да не може да бира мјесто у којем ће служити казну, ипак, било је неодговорно да га Механизам пошаље у државу у којој би био у опасности или би морао да издржава казну у самици, када су на располагању друге државе у којим ови проблеми не постоје - рекао је Робинсон за Вечерње новости.

Робинсон је нагласио да Караџић сматра да би у британском затвору био "ратни зробљеник" јер је велика Британија у рату била на страни муслимана, те да ће бити у опасности од муслиманских екстремиста.

Према његовим ријечима, "буде ли убијен у затору у Великој Британији, Механизам ће од Караџића створити мученика, што ће заувјек поткопати рад овог суда".

Робинсон је потврдио да је одбрана добила одлуку о премјештању њиховог клијента из Хага у затвор у Великој Британији.

У одлуци је наведено да је та земља обавијјестила Механизам да је за то спремна и подсјећа да постоји споразум између УН и британске Владе о издржавању казне осуђених пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију из 2004. године.

Јавност је о овој одлуци обавијестио министар спољних послова Велике Британије Доминик Раб на свом "Твитеру". Он је написао да је та земља сагласна са одлуком да Караџић буде пребачен у један од њених затвора и да треба да се поноси свиме што је учинила да обезбиједи његово хапшење, па до тога да баш у тој земљи издржава казну.

Интересантно је, пишу "Новости", да је Раб послије 50 минута поново твитовао и написао да свима жели срећан Бајрам и да се ове недјеље придружио виртуелном ифтару, како би безбједно прославио тај муслимански празник.

Караџић /75/ је 2016. године првостепено осуђен на 40 година затвора, а након жалбеног поступка суд у Хагу му је 2019. године изрекао казну доживотног затвора.

Први предсједник Републике Српске ухапшен је у Србији и предат Трибуналу у Хагу 2008. године. Након изрицања пресуде био је у притворској јединици у Хагу.

Казну у Великој Британији у затвору Вејкфилд већ је издржавао српски генерал Радислав Крстић, а тамо је стално примао пријетње од муслиманских затвореника, више пута су покушали да га нападну.

Генералу су 2010. године тројица муслимана успјела да приђу и нападну га, када су га шипком тукли по тијелу, а жилетом исјекли по лицу и пререзали врат. Један од њих је покушао да га закоље, али је генерал успио да га одгурне и одбрани се док нису интервенисали стражари.