latinica  ћирилица
13/05/2021 |  09:00 | Аутор: РТС

Попадић: Далеко смо од колективног имунитета, можда до јесени

Имунолог, професор Душан Попадић каже за РТС да се о колективном имунитету може говорити када 95 одсто становништва буде заштићено, а то је, додаје, могуће до јесени ако се не успори имунизација.
Душан Попадић - Фото: РТС
Душан ПопадићФото: РТС

Душан Попадић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се у посљедњих неколико дана број нових случајева креће око 1.000 што је, сматра, боље него претходних недјеља али не још довољно добро.

- Не треба да се опуштамо, мислим на сваког појединца, сви треба да се придржавају прописаних мјера – у затвореном простору са маском, без обзира на вакцину - истиче имунолог.

Сматра да ни мјере које су сада на снази нису посебно рестриктивне, додајући да ће о даљем попуштању одлучивати Кризни штаб.

Попадић наводи да смо још увијек доста далеко од колективног имунитета.

- Кад буде 95 одсто пунољетног становништва имунизовано, онда можемо да говоримо о томе. Нисмо близу. Ако се овим темпом настави, можда до јесени, ако не дође до опуштања и успоравања процеса вакцинације - наглашава професор.

Додаје да нема много смисла провјеравати имунитет послије вакцине, уколико није ријеч о некој клиничкој студији.

Попадић не очекује да вакцинација против вируса корона постане сезонска јер је, како каже, имунски одговор добијем вакцином свеобухватан.

- Шта год причали о новим сојевима, све су то мале разлике у односу на претходни сој, зато не видим да је потребно имунизовати се сваке године. Да поновим, не штити вакцина, него вакцинација - сви морамо да будемо вакцинисани и онда нема ко од кога да добије вирус - наглашава Попадић.

Важно је, каже, што брже имунизовати становништво како би се "што брже сатрла епидемија".

Истиче да ћемо сви моћи да скинемо маске када број нових случајева буде мали двоцифрени број.

- Ко бира да се не имунизује, постоји могућност да се зарази, а да то послије може да кошта друштво и нарочито неке појединце у нашем друштву - каже професор Попадић.

Према његовим ријечима, могу да се вакцинишу жене које планирају трудноћу, као и труднице које су у другом и трећем триместру.