latinica  ћирилица
13/05/2021 |  09:28 ⇒ 09:28 | Аутор: СРНА

Историчар Хрвоје Класић добио пријетње смрћу

Хрватски историчар Хрвоје Класић, који је добио пријетње смрћу у писму од анонимне особе која позива да он буде убијен "маљем, забијањем чавла у чело, "србосјеком" или на други начин како су усташе у Јасеновцу убиле више од 700.000 Срба, рекао је да ово писмо говори у каквом друштву живи.
Хрвоје Класић - Фото: Screenshot
Хрвоје КласићФото: Screenshot

- Свакаква писма сам добијао, али ово је можда најдегутантније иако је и прије било директних пријетњи смрћу - рекао јe Класић за "Вечерње новости" и нагласио да га шокира то да се неко не боји да пошаље овакво писмо а зна да збoг њега може да заврши у затвору.

Све то говори о друштву у коме живимо, рекао је Класић, који је јавно објавио садржај писма упућеног на адресу Филозофског факултета у Загребу на коjeм предаје, а које се завршава усташким покличем "За дом спремни".

Он је рекао да би волио да сви у Хрватској схвате да не смију да нормализују овакве ствари, те да је између вербалног насиља и физичког танка граница, посебно ако се толерише вербално насиље.

Класић, који је изузетно активан у осуди говора мржње, али и истицања симбола прошлости из тоталитарних режима, прије свега из времена Независне Државе Хрватске, нагласио је да није реално очекивати да ће пошиљалац бити откривен и оцијенио да овдје није ријеч о афекту већ о писму које је написано са предумишљајем.

"Новости" подсјећају да је Класић недавно објавио детаље из писама које су размјењивали Алојзије Степинац и папа и да реагује на различите покушаја фалсификовања историје.

Добитник је и и награде "Светозар Прибичевић" за унапријеђење хрватско-српских односа.