latinica  ћирилица
13/05/2021 |  12:06 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Петронијевић: Пребацивање у Велику Британију - први корак ка Караџићевом убиству

Адвокат Горан Петронијевић, који је члан одбране првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, изјавио је за Срну да одлука Хашког механизма да Караџића упуте у затвор у Велику Британију представља први корак ка његовом убиству јер у тој земљи неће моћи да му буде гарантована безбједност.
Петронијевић о новој поруци Караџића - Фото: РТРС
Петронијевић о новој поруци КараџићаФото: РТРС

Петронијевић је нагласио да је у приговору који је уложила одбрана указано на сву апсурдност те одлуке Хашког механизма.

- Слање Караџића у затвор у Британију био би први корак ка његовом убиству. Да не говорим о социолошким и осталим стварима, да су Британци учествовали у његовом хапшењу, да је Велика Британија била на страни муслимана у сукобу у БиХ. Дакле, њега одводе као заробљеника у турско ропство како су некада из Босне водили на Блиски исток у тамо некакве казамате - рекао је Петронијевић.

Он је истакао да је приликом доношења другостепене одлуке, када је већ била извјесна и када је било извјесно да ће Караџић негдје бити упућен на издржавање казне, одбрана једино тражила да буде одабрана земља у којој ће његова безбједност бити омогућена.

- Само питање безбедности, никакве друге услове нисмо постављали - указао је Петронијевић.

О одлуци да Караџић буде упућен у Велику Британију, Петронијевић каже да показује да је његова безбједност озбиљно угрожена, имајући у виду искуства Радислава Крстића, те предсједника Либерије Чарлса Тејлора /што је наведено у приговору/, те вјероватно и многих других за које се не зна.

- Њему безбедност у Великој Британији неће моћи да се гарантује ни на који начин, а не на нормалан начин издржавања казне у том смислу да буде у мешовитој групи са затворском популацијом. То ко је урадио, урадио је директно против његове безбедности - увјерен је Петронијевић.

Он је нагласио да је временски оквир да Хашки механизам одговори на примједбу одбране до времена трансфера Караџића у Велику Британију, за који одбрана не зна када је предвиђен.

- Ако се донесе другачији одлука да се овај трансфер стопира, да се затражи друго решење, што би било најразумније, онда би то значило уважавања наших аргумената - рекао је Петронијевић.

Патронијевић је нагласио да је предсједник Механизма Кармел Ађијус много пута до сада показао да је отворени србомрзац и да је он потекао из школе Теодора Мерона, али је "на још вишем нивоу пакости".

Он је рекао да се по ставу министра спољних послова Велике Британије Доминика Раба, који је након објаве информације да ће Караџић бити прихваћен у Британији честитао муслиманима Ифтар, види шта Караџића тамо чека.

- Испаде да честита Ифтар и да им је поклон Радован кога сад могу слободно у затвору да... - рекао је Петронијевић.

Караџић /75/ је 2016. године првостепено осуђен на 40 година затвора, а након жалбеног поступка суд у Хагу му је 2019. године изрекао казну доживотног затвора.

Први предсједник Републике Српске ухапшен је у Србији и предат Трибуналу у Хагу 2008. године. Након изрицања пресуде био је у притворској јединици у Хагу.