latinica  ћирилица
13/05/2021 |  12:12 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Муслимани у Српској прослављају Рамазански бајрам (ВИДЕО)

Муслимански вјерници данас прослављају први дан Рамазанског бајрама. Тиме је и окончан једномјесечни пост.
Рамазански бајрам у бањалучкој џамији - Фото: РТРС
Рамазански бајрам у бањалучкој џамијиФото: РТРС

Рамазански Бајрам добио је назив по мјесецу поста – Рамазану - у којему је, према исламској предаји, Алах Мухамеду објавио Куран. Овај празник је вријеме окупљања и вријеме када се сабира заједница.

Због тога бањалучки муслимани, гдје год се налазили, настоје да бајрамске дане прво почну у џамији Ферхадији. Бајрамску молитву предводио је муфтија бањалучки Нусрет Абдибеговић који је истакао да су празници прилика када опраштамо једни другима, када се мире појединци и народи.

- Истински доживљај Бајрама и других празника јесте онај који је у функцији повезивања људи, афирмисање мира у заједницама људи, помирења и измирења завађених особа, хармонизирање односа међу људима и народима - нагласио је Абдибеговић.

Из приједорског Меџлиса исламске вјерске заједнице истичу да су најважније поруке Рамазанског бајрама, да будемо бољи људи, међусобно солидарни, живимо без зависти и мржње.

- У мјесецу рамазану ми смо се учили стрпљивошћу, истрајношћу, издржљивошћу, међусобном солидарношћу, међусобном разумијевању. Након Рамазана требамо изаћи јачи и чвршћи, јачег карактера и као бољи људи. Уз поруку да ширимо да ширимо радост, да ширимо озрачје међу собом, желим свим вјерницима честитати наступање Рамазанског Бајрама у своје лично име испред Меџилиса ИЗ Приједор рамазанском честитком, бајрамском честитиком Бајрам, шерих мубарек олсун“ - поручио је вјерницима главни имам Меџилиса исламске вјерске заједнице Приједор Хусеин Велић.

Поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, муфтијама, имамима и вјерницима исламске вјероисповијести - са жељом да им Рамазански бајрам донесе мир и радост, честитке су упутили званичници Српске .